Grochowy dal z pieczonymi warzywami

Wyjątkowo aromatyczny dal z grochu. Podany z warzywami pieczonymi w przyprawach – wśród nich jest dynia, królowa polskiej jesieni.

Polecam to danie na rozgrzewający obiad lub kolację. Wychodzi sporo jedzenia, więc jest w sam raz do lunchboxów albo do zaserwowania na obiad dla kilku osób.

Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak mi! 🙂

Porcje 4-5
Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • GROCHOWY DAL:
  • 250g grochu łuskanego (½ opakowania)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 800ml bulionu warzywnego (u mnie woda plus kupna pasta bulionowa)
  • 2 łyżki masła orzechowego (można w zamian użyć mleczka kokosowego, i wówczas dać tylko 400ml bulionu)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • po ½ łyżeczki: kurkumy, papryki słodkiej lub ostrej,kminu rzymskiego, soli, ew. pieprzu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • PIECZONE WARZYWA:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 800-1000g)
  • 2 cukinie
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • po ½ łyżeczki: curry, słodkiej papryki, mielonej kolendry lub garam masala
  • ⅓ łyżeczki soli
  • opcjonalnie do podania: natka pietruszki, płatki chili lub ostra papryka

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 200st C. Warzywa myjemy i (bez obierania) kroimy: ziemniaki w ok. 1cm kostkę, dynię i cukinię na 1-2cm kawałki.

    Grochowy dal z pieczonymi warzywami

  • Warzywa rozsypujemy na 2 blaszkach do pieczenia, w przypadku ziemniaków rozsuwając je tak, by nie stykały się za bardzo. Warzywa polewamy olejem i posypujemy przyprawami: curry, słodką papryką, kolendrą/garam masa, solą. Warzywa wsuwamy do piekarnika (polecam ziemniaki na górze, a dynię i cukinię niżej) i pieczemy 30min, po czym zamieniamy miejscami i pieczemy jeszcze około 20 minut.

    Grochowy dal z pieczonymi warzywami

  • Cebulę siekamy w kosteczkę, imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na większej patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę i szklimy ją przez 4 minuty. Dodajemy imbir i czosnek i przyprawy (curry, kurkumę, paprykę słodką/ostrą, kmin rzymski, sól), mieszamy.
  • Groch w połówkach (suchy) wsypujemy na drobne sitko i opłukujemy bieżącą wodą. Wsypujemy na patelnię. Zalewamy bulionem lub miksem bulionu i mleczka kokosowego (jeśli używasz mleczka kokosowego a nie masła orzechowego). Zmniejszamy moc palnika i patelnię przykrywamy pokrywką na około 30 minut, w międzyczasie warto groch 2-3 razy przemieszać.

    Grochowy dal z pieczonymi warzywami

  • Sprawdzamy, czy groch jest ugotowany, odpowiednio miękki. Jeśli tak - dodajemy masło orzechowe i koncentrat pomidorowy, mieszamy porządnie. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy np. pieprzem czy ostrą papryką.

    Grochowy dal z pieczonymi warzywami

  • Grochowy dal za pomocą łyżki przekładamy do głębokich talerzy. Na wierzch wsypujemy pieczone warzywa w przyprawach - ziemniaki, dynię i cukinię. Dla wykończenia danie można posypać posiekaną natką pietruszki (lub kolendrą) i ewentualnie płatkami chili/ostrą papryką. Smacznego i na zdrowie!

    Grochowy dal z pieczonymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close