Grochowy dal z pieczonymi warzywami
Wyjątkowo aromatyczny dal z grochu. Podany z warzywami pieczonymi w przyprawach – wśród nich jest dynia, królowa polskiej jesieni.
Polecam to danie na rozgrzewający obiad lub kolację. Wychodzi sporo jedzenia, więc jest w sam raz do lunchboxów albo do zaserwowania na obiad dla kilku osób.
Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak mi! 🙂
Składniki
- GROCHOWY DAL:
- 250g grochu łuskanego (½ opakowania)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 800ml bulionu warzywnego (u mnie woda plus kupna pasta bulionowa)
- 2 łyżki masła orzechowego (można w zamian użyć mleczka kokosowego, i wówczas dać tylko 400ml bulionu)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- po ½ łyżeczki: kurkumy, papryki słodkiej lub ostrej,kminu rzymskiego, soli, ew. pieprzu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- PIECZONE WARZYWA:
- 1kg ziemniaków
- 1 mała dynia hokkaido (ok. 800-1000g)
- 2 cukinie
- 3 łyżki oleju do smażenia
- po ½ łyżeczki: curry, słodkiej papryki, mielonej kolendry lub garam masala
- ⅓ łyżeczki soli
- opcjonalnie do podania: natka pietruszki, płatki chili lub ostra papryka
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 200st C. Warzywa myjemy i (bez obierania) kroimy: ziemniaki w ok. 1cm kostkę, dynię i cukinię na 1-2cm kawałki.
-
Warzywa rozsypujemy na 2 blaszkach do pieczenia, w przypadku ziemniaków rozsuwając je tak, by nie stykały się za bardzo. Warzywa polewamy olejem i posypujemy przyprawami: curry, słodką papryką, kolendrą/garam masa, solą. Warzywa wsuwamy do piekarnika (polecam ziemniaki na górze, a dynię i cukinię niżej) i pieczemy 30min, po czym zamieniamy miejscami i pieczemy jeszcze około 20 minut.
-
Cebulę siekamy w kosteczkę, imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na większej patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę i szklimy ją przez 4 minuty. Dodajemy imbir i czosnek i przyprawy (curry, kurkumę, paprykę słodką/ostrą, kmin rzymski, sól), mieszamy.
-
Groch w połówkach (suchy) wsypujemy na drobne sitko i opłukujemy bieżącą wodą. Wsypujemy na patelnię. Zalewamy bulionem lub miksem bulionu i mleczka kokosowego (jeśli używasz mleczka kokosowego a nie masła orzechowego). Zmniejszamy moc palnika i patelnię przykrywamy pokrywką na około 30 minut, w międzyczasie warto groch 2-3 razy przemieszać.
-
Sprawdzamy, czy groch jest ugotowany, odpowiednio miękki. Jeśli tak - dodajemy masło orzechowe i koncentrat pomidorowy, mieszamy porządnie. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy np. pieprzem czy ostrą papryką.
-
Grochowy dal za pomocą łyżki przekładamy do głębokich talerzy. Na wierzch wsypujemy pieczone warzywa w przyprawach - ziemniaki, dynię i cukinię. Dla wykończenia danie można posypać posiekaną natką pietruszki (lub kolendrą) i ewentualnie płatkami chili/ostrą papryką. Smacznego i na zdrowie!