Komosa z pieczoną ostrą dynią i edamame

Danie wypełnione odżywczymi składnikami. Z pieczoną, a następnie smażoną w lekko ostrym, przepysznym sosie dynią.
Składniki
- 200g komosy ryżowej
- 300-400g edamame (lub 450g mrożonego zielonego groszku)
- 1 mała dynia hokkaido (1,2-1,5 kg)
- 1 łyżka sezamu
- SOS DO DYNI:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
- 2 łyżki oleju sezamowego/sojowego/ryżowego/arachidowego lub rzepakowego/oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego (jeśli masz - użyj 1 łyżki ciemnego i 1 łyżki jasnego, ale mogą być 2 łyżki dowolnego)
- 1 łyżka keczupu (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego i 1 łyżka wody)
- 2-3 łyżki srirachy
- 1 łyżka octu np. ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju so smażenia
Instrukcje
-
Dynię myjemy i kroimy w półksiężyce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Dynię rozkładamy na blaszce/papierze posmarowanym 1 łyżką oleju i pieczemy 20-25 minut al dente.
-
W międzyczasie gotujemy komosę ryżową (ok. 15 minut).
-
Edamame - ja użyłam mrożonego - zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Następnie łuskamy ziarenka (łodygi są niejadalne). Jeśli używasz groszku mrożonego - gotuj go według instrukcji na opakowaniu(zazwyczaj 6-7 minut).
-
Przygotowujemy sos. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do miski wlewamy olej sezamowy (lub inny), sos sojowy, keczup, srirachę, dodajemy starte imbir i czosnek i cukier. Mieszamy widelcem.
-
Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i układamy na niej upieczoną dynię, polewamy ją sosem i smażymy po 3 minuty z obu stron. Powtarzamy smażenie z resztą dyni.
-
Komosę nakładamy na talerze, posypujemy wyłuskanym edamame, układamy na wierzchu dynię, posypujemy sezamem. Smacznego i na zdrowie!