Kasza jaglana z cukinią i suszonymi pomidorami

Wegański obiad w pół godziny i z prostych składników. Zdrowiutki – jest kasza, są warzywa i zielenina – i ogrzewający brzuszek. Polecam cieplutko!

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g suchej kaszy jaglanej (1 niepełna szklanka lub 2 woreczki)
  • 2 średnie cukinie
  • 150g jarmużu (1 standardowe opakowanie) albo 200g szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ słoiczka pomidorów suszonych w zalewie (8-10 połówek suszonych pomidorów)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej albo wędzonej
  • ½-¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku (albo 2-3 łyżeczki sosu sriracha)
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku (można pominąć)
  • 2 łyżki musztardy
  • ½-¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • do podania: 2 garści pestek dyni, ⅓ pęczka szczypiorku albo natki pietruszki

Instrukcje

  • Kaszę jaglaną płuczemy na drobnym sitku, gotujemy i odsączamy z wody (15-18 minut).
  • Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w cienkie piórka lub kostkę, a cukinię w kostkę lub talarki. Jeśli używamy jarmużu - od liści odrywamy i wyrzucamy twarde łodygi, liście rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż/szpinak myjemy. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki lub w drobną kosteczkę albo przeciskamy przez praskę.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju (może to być olej z suszonych pomidorów), wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty.
  • Na patelnię dorzucamy pokrojoną cukinię, smażymy 5 minut. Dorzucamy czosnek oraz liście jarmużu albo szpinak, mieszamy.
  • Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: bazylię, oregano, paprykę słodką lub wędzoną, ostrą paprykę, kurkumę, sól, pieprz oraz suszone pomidorki pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy. Zmniejszamy ogień (do piątki) i sprawdzamy stopień miękkości cukinii - patelnię trzymamy na ogniu do momentu, kiedy będzie dla nas odpowiednio miękka (u mnie około 3 minuty).
  • Na patelnię dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody kaszę jaglaną oraz musztardę, całość porządnie mieszamy.
  • Danie podajemy posypane pestkami dyni (można zastąpić płatkami migdałowymi albo orzechami włoskimi). Jest dobre podgrzewane zarówno w mikrofali, jak i w garnku/na patelni (przy podgrzewaniu na spód garnka wlej 1-2 łyżki wody).

Komentarze:

  1. Dziekuje za przepyszny przepis, Gosiu!

    Kasze jaglana musialam zamienic jecznienna, rowniez dodalam pieczarki – wyszlo wysmienicie. Naprawde zaskoczyl mnie akcent musztardy na koncu, ale na prawde bylo warto, dodal on glebszego smaku.

    Zdecydowanie bede gotowala ten przepis regularnie, jako fajna alternatywe dla tradycyjnych warzyw z sosem pomidorowym, albo curry z mleczkiem kokosowym.

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Miło mi słyszeć! Dla mnie też dania z sosem pomidorowym i dania curry z mleczkiem kokosowym to pierwsze, odruchowe (i skądinąd łatwe do skomponowania z zapasów) pomysły na obiad :D. Kolejnym są warzywa stir-fry z makaronem albo ryżem. Ale kasze zdecydowanie też warto wcinać :).

  3. Pyszne jedzonko 🙂

  4. Gosia@Warzywizm says:

    Bardzo miło mi słyszeć, ja też lubię to danie :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close