Ryż smażony z tofu i warzywami

Kategorie specjalne

Domowy wegański „chinol” – ryż smażony z tofu, marchewką, porem, kapustą pekińską. Doprawiony sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i ostrą papryką. Kolorowy za sprawą warzyw, szczypiorku oraz kurkumy i słodkiej papryki. Piękny i bardzo smaczny.

Jeśli spodobał ci się ten przepis, polecam także klasyczny już ryż z brokułem i marchewką, wiosenny ryż z warzywami, ryż z brokułem i kukurydzą, albo takie proste wegańskie curry.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 200g ryżu (brązowy lub biały)
  • 1-1,5 kostki tofu (180-270g)
  • 2 średnie marchewki
  • ⅓-½ pora (polecam użyć górnej, zielonej części)
  • ⅓-½ kapusty pekińskiej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka (1 łyżka startego imbiru)
  • 4 oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie masz - daj więcej rzepakowego)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (albo winogronowego/jabłkowego albo sok z ½ cytryny)
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy albo sosu mirim
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżki sriracha (albo inny ulubiony ostry sos albo ½ łyżeczki ostrej papryki)
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 garści orzeszków ziemnych (najlepiej prażonych niesolonych) albo nerkowców

Instrukcje

  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki. Tofu kruszymy rękoma albo miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paseczki/półtalarki. Umytego pora kroimy cienko. Kapustę pekińską siekamy drobno. Czosnek siekamy drobno, a imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki.

  • Na dużej patelni/w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy tofu, smażymy chwilę, po czym dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, ½ łyżeczki kurkumy i ½ łyżeczki słodkiej papryki. Smażymy mieszając 3 minuty.
  • Tofu przesuwamy na bok patelni, wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę. Smażymy mieszając przez 4 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pora i smażymy 2 minuty.
  • Zgarniamy warzywa i tofu na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekamy czosnek i starty imbir, łączymy z olejem. Na środek dorzucamy kapustę pekińską, mieszamy z czosnkiem i imbirem, a następnie mieszamy całość.
  • Warzywa z tofu zgarniamy na jedną połowę patelni. Na drugą połowę wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego (albo zwykłego oleju) i wrzucamy ryż. Ryż podlewamy 3 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami octu ryżowego i 1 łyżką syropu klonowego/z agawy/mirim i mieszamy ryżem. Dodajemy ½ łyżeczki kurkumy i sriracha/inny ostry sos albo ostrą paprykę. Mieszamy smażąc ryż przez 2-3 minuty. Następnie ryż mieszamy z warzywami i tofu.
  • Danie podajemy posypane szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi, opcjonalnie polewamy dodatkowo ostrym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close