Ryż smażony z tofu i warzywami
Domowy wegański „chinol” – ryż smażony z tofu, marchewką, porem, kapustą pekińską. Doprawiony sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i ostrą papryką. Kolorowy za sprawą warzyw, szczypiorku oraz kurkumy i słodkiej papryki. Piękny i bardzo smaczny.
Jeśli spodobał ci się ten przepis, polecam także klasyczny już ryż z brokułem i marchewką, wiosenny ryż z warzywami, ryż z brokułem i kukurydzą, albo takie proste wegańskie curry.
Składniki
- 200g ryżu (brązowy lub biały)
- 1-1,5 kostki tofu (180-270g)
- 2 średnie marchewki
- ⅓-½ pora (polecam użyć górnej, zielonej części)
- ⅓-½ kapusty pekińskiej
- ½ pęczka szczypiorku
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka (1 łyżka startego imbiru)
- 4 oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie masz - daj więcej rzepakowego)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (albo winogronowego/jabłkowego albo sok z ½ cytryny)
- 1 łyżka syropu klonowego/z agawy albo sosu mirim
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżki sriracha (albo inny ulubiony ostry sos albo ½ łyżeczki ostrej papryki)
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 garści orzeszków ziemnych (najlepiej prażonych niesolonych) albo nerkowców
Instrukcje
-
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
-
W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki. Tofu kruszymy rękoma albo miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paseczki/półtalarki. Umytego pora kroimy cienko. Kapustę pekińską siekamy drobno. Czosnek siekamy drobno, a imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na dużej patelni/w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy tofu, smażymy chwilę, po czym dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, ½ łyżeczki kurkumy i ½ łyżeczki słodkiej papryki. Smażymy mieszając 3 minuty.
-
Tofu przesuwamy na bok patelni, wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę. Smażymy mieszając przez 4 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pora i smażymy 2 minuty.
-
Zgarniamy warzywa i tofu na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekamy czosnek i starty imbir, łączymy z olejem. Na środek dorzucamy kapustę pekińską, mieszamy z czosnkiem i imbirem, a następnie mieszamy całość.
-
Warzywa z tofu zgarniamy na jedną połowę patelni. Na drugą połowę wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego (albo zwykłego oleju) i wrzucamy ryż. Ryż podlewamy 3 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami octu ryżowego i 1 łyżką syropu klonowego/z agawy/mirim i mieszamy ryżem. Dodajemy ½ łyżeczki kurkumy i sriracha/inny ostry sos albo ostrą paprykę. Mieszamy smażąc ryż przez 2-3 minuty. Następnie ryż mieszamy z warzywami i tofu.
-
Danie podajemy posypane szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi, opcjonalnie polewamy dodatkowo ostrym sosem.