Młoda kapusta duszona w mleku roślinnym
Delikatna w konsystencji, a zarazem kipiąca od różnorodnych smaków młoda kapusta duszona w mleku roślinnym.
To bardzo ciekawy forma przyrządzenia kapusty. Może stanowić samodzielny posiłek (zwłaszcza jeśli jak ja przygotujesz ją z fasolą) albo dodatek do innych dań.
Składniki
- 1 głowa młodej kapusty (ok. 1 kg)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml mleka owsianego, migdałowego lub ryżowego (1 szklanka)
- 150-200 ml śmietanki roślinnej (np. sojowej Alpro) - proporcje mleka: śmietanki można zmieniać, suma obu płynów powinna wynosić 400-450 ml
- po 2 łyżeczki: przyprawy curry, cukru
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, estragonu, tymianku, suszonej natki pietruszki (możesz użyć innych ziół), soli
- po ½ łyżeczki: pieprzu cayenne lub ostrej papryki, pieprzu
- 1-2 łyżki musztardy (polecam dijon)
- 1-2 łyżki masła orzechowego (polecam laskowe lub migdałowe, ale z orzeszków ziemnych też będzie ok.)
- 1-2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny) - zamiast soku z cytryny można dodać 3 listki kaffiru
- 3 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie: ok. 300-400g białej fasoli ugotowanej domowo lub z puszki
- do podania: chleb, zataar albo posiekane orzeszki (np. migdały lub laskowe) do posypania
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek kroimy drobno. Kapustę myjemy i siekamy liście (bez twardej łodygi).
-
Na dużej patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Zmniejszamy delikatnie moc palnika (u mnie do piątki w 9-stopniowej skali) i dodajemy czosnek oraz sypkie przyprawy: curry, cukier, słodką paprykę, zioła, pieprz cayenne, pieprz, sól. Mieszamy przyprawy z cebulą.
-
Na patelnię dodajemy poszatkowaną kapustę. Jeśli nie mieści się cała, dodajemy połowę, czekamy kilka minut aż zmniejszy objętość i dodajemy resztę. Kapustę mieszamy porządnie co jakiś czas.
-
Po 10-15 minutach duszenia kapusty dodajemy mleko roślinne oraz śmietankę roślinną (oraz liście kaffiru jeśli używasz ich zamiast soku z cytryny). Dzięki mleku kapusta się ugotuje, a dzięki dodatkowi śmietanki sos będzie bardziej kremowy i delikatny. Na tym etapie dodajemy też fasolę - możesz ją pominąć, jeśli kapusta ma być dodatkiem, albo dostarczysz w posiłku białka z innych źródeł. Kapustę z fasolą dusimy dalej przez kolejne 10-15 minut.
-
Na końcu na patelnię dodajemy musztardę, masło orzechowe oraz sok z cytryny, mieszamy do ich dokładnego zmieszania się z sosem, około 2-3 minuty.
-
Kapustę gotowaną w mleku polecam podawać z dobrym chlebem, warto dla ozdoby posypać ją zaatarem. Smacznego!
Wspaniałe, właśnie ugotowałam i zostało zaakceptowane przez przyszłego męża z dwoma kciukami w górę 🙂
Cześć Ewa! Miło mi słyszeć, że przyszły mąż tak hojnie skomplementował to danie :D. Na zdrowie, pozdrawiam!