Młoda kapusta duszona w mleku roślinnym

Delikatna w konsystencji, a zarazem kipiąca od różnorodnych smaków młoda kapusta duszona w mleku roślinnym.

To bardzo ciekawy forma przyrządzenia kapusty. Może stanowić samodzielny posiłek (zwłaszcza jeśli jak ja przygotujesz ją z fasolą) albo dodatek do innych dań.

Porcje 4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 1 głowa młodej kapusty (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka owsianego, migdałowego lub ryżowego (1 szklanka)
  • 150-200 ml śmietanki roślinnej (np. sojowej Alpro) - proporcje mleka: śmietanki można zmieniać, suma obu płynów powinna wynosić 400-450 ml
  • po 2 łyżeczki: przyprawy curry, cukru
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, estragonu, tymianku, suszonej natki pietruszki (możesz użyć innych ziół), soli
  • po ½ łyżeczki: pieprzu cayenne lub ostrej papryki, pieprzu
  • 1-2 łyżki musztardy (polecam dijon)
  • 1-2 łyżki masła orzechowego (polecam laskowe lub migdałowe, ale z orzeszków ziemnych też będzie ok.)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny) - zamiast soku z cytryny można dodać 3 listki kaffiru
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: ok. 300-400g białej fasoli ugotowanej domowo lub z puszki
  • do podania: chleb, zataar albo posiekane orzeszki (np. migdały lub laskowe) do posypania

Instrukcje

  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek kroimy drobno. Kapustę myjemy i siekamy liście (bez twardej łodygi).

    Młoda kapusta w mleku

  • Na dużej patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Zmniejszamy delikatnie moc palnika (u mnie do piątki w 9-stopniowej skali) i dodajemy czosnek oraz sypkie przyprawy: curry, cukier, słodką paprykę, zioła, pieprz cayenne, pieprz, sól. Mieszamy przyprawy z cebulą.

    Młoda kapusta w mleku

  • Na patelnię dodajemy poszatkowaną kapustę. Jeśli nie mieści się cała, dodajemy połowę, czekamy kilka minut aż zmniejszy objętość i dodajemy resztę. Kapustę mieszamy porządnie co jakiś czas.
  • Po 10-15 minutach duszenia kapusty dodajemy mleko roślinne oraz śmietankę roślinną (oraz liście kaffiru jeśli używasz ich zamiast soku z cytryny). Dzięki mleku kapusta się ugotuje, a dzięki dodatkowi śmietanki sos będzie bardziej kremowy i delikatny. Na tym etapie dodajemy też fasolę - możesz ją pominąć, jeśli kapusta ma być dodatkiem, albo dostarczysz w posiłku białka z innych źródeł. Kapustę z fasolą dusimy dalej przez kolejne 10-15 minut.
  • Na końcu na patelnię dodajemy musztardę, masło orzechowe oraz sok z cytryny, mieszamy do ich dokładnego zmieszania się z sosem, około 2-3 minuty.
  • Kapustę gotowaną w mleku polecam podawać z dobrym chlebem, warto dla ozdoby posypać ją zaatarem. Smacznego!

    Młoda kapusta duszona w mleku roślinnym

Komentarze:

  1. Wspaniałe, właśnie ugotowałam i zostało zaakceptowane przez przyszłego męża z dwoma kciukami w górę 🙂

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Ewa! Miło mi słyszeć, że przyszły mąż tak hojnie skomplementował to danie :D. Na zdrowie, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close