Bób w przyprawach (ze skórką cytryny)
Niezwykle aromatyczny bób – ugotowany, a następnie podsmażony z czosnkiem i sypkimi przyprawami. Smak podkręcony skórką i sokiem z cytryny natką pietruszki. Świeży, letni, pyszny.
Składniki
- 500g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1 niewielkiej cytryny
- sok z ⅓ niewielkiej cytryny
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, kminu rzymskiego, kolendry mielonej, słodkiej papryki w proszku, plus opcjonalnie szczypta kurkumy
- ⅓ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
Instrukcje
-
Bób opłukujemy pod bieżącą wodą na sitku. Zagotowujemy wodę do gotowania bobu, bób gotujemy 10-15 minut, do miękkości. Przelewamy zimną wodą, studzimy przez kilka-kilkanaście minut, po czym obieramy z łupinek.
-
Cytrynę myjemy porządnie, wycieramy do sucha, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy drobno posiekany albo starty na tarce czosnek, smażymy 1 minutę, po czym wrzucamy bób i przyprawy (sól, pieprz, kmin rzymski, kolendrę, słodką paprykę), mieszamy.
-
Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciskamy sok z ⅓ cytryny i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, zdejmujemy z palnika. Taki bób jest świetnym białkowym składnikiem obiadu, można go też zjeść z chlebem, hummusem i pokrojonym dojrzałym pomidorem. Smacznego!