Wydawać by się mogło, że zima to nie pora na sałatki – brakuje wygrzanych w słońcu warzyw i owoców. Tymczasem zima oferuje innej urody rarytasy, a wśród nich czerwoną kapustę, jarmuż, jabłka i orzechy włoskie. Z których to można zrobić pyszną, zdrową sałatkę! 🙂
Czas przygotowania
15 min
-
½ niewielkiej lub ⅓ większej czerwonej kapusty (350-380g, 3 szklanki posiekanej kapusty)
-
3-4 kupione luzem liście jarmużu albo ½ opakowania jarmużu (70-80g)
-
1 jabłko (twarde, najlepiej kwaskowate)
-
¾ szklanki orzechów włoskich
-
-
Dressing:
-
5 łyżek oliwy
-
1 łyżka musztardy (sarepska lub dijon)
-
2 łyżki octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny
-
1 łyżka syropu klonowego/z agawy lub miodu
-
1 ząbek czosnku (można pominąć)
-
⅓-½ łyżeczki soli
-
Czerwoną kapustę kroimy na cieniutkie plastry, a następnie plastry siekamy. Jarmuż myjemy masując dłońmi liście (dzięki temu lekko zmiękną), odkrawamy i wyrzucamy twarde łodygi, a liście kroimy. Jabłko kroimy w cienkie plastry, a następnie na mniejsze kawałki.
-
Przygotowujemy dressing: w miseczce umieszczamy oliwę, musztardę, ocet lub sok z cytryny, syrop lub miód, sól, pieprz i opcjonalnie czosnek starty na bardzo drobnych oczkach tarki albo przeciśnięty przez praskę. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników albo blendujemy.
-
W dużej misce umieszczamy posiekaną czerwoną kapustę, jarmuż i jabłko, polewamy dressingiem. Posypujemy orzechami włoskimi (można je zarumienić kilka minut na patelni na średniej mocy, ale nie jest to konieczne). Sałatkę przechowujemy w lodówce i zjadamy w przeciągu 2 dni. Smacznego!