Pasta do chleba z pieczonej dyni vel masełko dyniowe – cudownie aromatyczne, przyjemnie rozprowadza się po kromce pieczywa. Najlepsze z pajdą ciepłego, zarumienionego pieczywa – u mnie z bajglem. Podoła mu nawet najsłabszy blender!
Czas przygotowania
40 min
-
800g-1kg dyni piżmowej lub hokkaido (wiele odmian np. dynia olbrzymia będzie zbyt wodnista) - ja zazwyczaj używam dyni hokkaido, bo nie trzeba jej obierać!
-
2-3 ząbki czosnku
-
2 czubate łyżki tahini lub masła orzechowego (z orzeszków ziemnych lub innych orzechów, np. nerkowców)
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu
-
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć lub zastąpić słodką papryką)
-
2 łyżki oliwy
-
sok z ½ cytryny lub limonki
-
do posypania/podania: dodatkowy chlust oliwy, sezam, słodka papryka w proszku, siekane listki pietruszki lub kolendry
-
Dynię kroimy na ćwiartki i na cieńsze kawałki, ja kroję na 8-10 podłużnych części. Każdy z kawałków dyni obieramy ze skórki nożem lub obieraczką do warzyw (dyni hokkaido nie trzeba obierać).
-
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Obraną dynię układamy na blaszce na papierze do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, do miękkości.
-
Upieczoną dynię umieszczamy w misce lub kielichu blendera i dodajemy resztę składników - tahini lub masło orzechowe, przyprawy, sok z cytryny, oliwę. Blendujemy na gładką masę.
-
Pasty używamy jako smarowidła do chleba, tortilli, placków, burgerów, naleśników itp.