Masełko dyniowe

Kategorie specjalne

Pasta do chleba z pieczonej dyni vel masełko dyniowe – cudownie aromatyczne, przyjemnie rozprowadza się po kromce pieczywa. Najlepsze z pajdą ciepłego, zarumienionego pieczywa – u mnie z bajglem. Podoła mu nawet najsłabszy blender!

Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 800g-1kg dyni piżmowej lub hokkaido (wiele odmian np. dynia olbrzymia będzie zbyt wodnista) - ja zazwyczaj używam dyni hokkaido, bo nie trzeba jej obierać!
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki tahini lub masła orzechowego (z orzeszków ziemnych lub innych orzechów, np. nerkowców)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć lub zastąpić słodką papryką)
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • do posypania/podania: dodatkowy chlust oliwy, sezam, słodka papryka w proszku, siekane listki pietruszki lub kolendry

Instrukcje

  • Dynię kroimy na ćwiartki i na cieńsze kawałki, ja kroję na 8-10 podłużnych części. Każdy z kawałków dyni obieramy ze skórki nożem lub obieraczką do warzyw (dyni hokkaido nie trzeba obierać).
  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Obraną dynię układamy na blaszce na papierze do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, do miękkości.
  • Upieczoną dynię umieszczamy w misce lub kielichu blendera i dodajemy resztę składników - tahini lub masło orzechowe, przyprawy, sok z cytryny, oliwę. Blendujemy na gładką masę.
  • Pasty używamy jako smarowidła do chleba, tortilli, placków, burgerów, naleśników itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close