Kanapka ratatouille
Kanapka idealna na deszczowe jesienne wieczory.
Niby nic rewolucyjnego, połączenie papryki, cukinii i bakłażana to klasyk, znane swoją drogą jako ratatouille. A jednak kanapka pełna pieczonych warzyw to bardzo smaczna i zdrowa rzecz. Nie przedłużając, zapraszam na prosty przepis!
Składniki
- ciabatta albo bagietka
- 4-5 łyżek hummusu
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1-2 papryki
- 1 pomidor (u mnie żółty)
- 2 garści szpinaku/rukoli/mieszanki sałat
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli i pieprzu
- kilka łyżek oliwy
Instrukcje
-
Bakłażana kroimy w plastry, plastry solimy i odstawiamy na 10 minut. Bakłażan puści goryczkowaty sok. Opłakujemy go pod bieżącą wodą i osuszamy.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
-
Cukinię kroimy w grube plastry. Paprykę kroimy na płaty. Blaszkę smarujemy oliwą, rozkładamy warzywa (bakłażana, paprykę i cukinię). Pieczemy przez 35 minut.
-
Ciabattę lub bagietkę przekrawamy (można ją podpiec w grillu elektrycznym, ale nie trzeba) i smarujemy grubo hummusem z obu stron. Pokrywamy szpinakiem/mieszanką sałat, pieczonymi warzywami oraz świeżym, pokrojonym pomidorem. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.