Kanapka ratatouille

Kategorie specjalne

Kanapka idealna na deszczowe jesienne wieczory.

Niby nic rewolucyjnego, połączenie papryki, cukinii i bakłażana to klasyk, znane swoją drogą jako ratatouille. A jednak kanapka pełna pieczonych warzyw to bardzo smaczna i zdrowa rzecz. Nie przedłużając, zapraszam na prosty przepis!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • ciabatta albo bagietka
  • 4-5 łyżek hummusu
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1-2 papryki
  • 1 pomidor (u mnie żółty)
  • 2 garści szpinaku/rukoli/mieszanki sałat
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka łyżek oliwy

Instrukcje

  • Bakłażana kroimy w plastry, plastry solimy i odstawiamy na 10 minut. Bakłażan puści goryczkowaty sok. Opłakujemy go pod bieżącą wodą i osuszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
  • Cukinię kroimy w grube plastry. Paprykę kroimy na płaty. Blaszkę smarujemy oliwą, rozkładamy warzywa (bakłażana, paprykę i cukinię). Pieczemy przez 35 minut.
  • Ciabattę lub bagietkę przekrawamy (można ją podpiec w grillu elektrycznym, ale nie trzeba) i smarujemy grubo hummusem z obu stron. Pokrywamy szpinakiem/mieszanką sałat, pieczonymi warzywami oraz świeżym, pokrojonym pomidorem. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close