Brownie z fasoli
Wegańska, białkowa wersja kultowego ciasta czekoladoholików, do których należę i ja (muszę to wreszcie wyznać: podstawy mojej diety to warzywa, ziarnisty chleb, strączki i właśnie gorzka czekolada). Do jego wykonania potrzebujesz czerwonej fasoli z puszki, banana, masła orzechowego i kilku sypkich produktów, które na pewno masz w kuchni :).
Szukasz innych pomysłów na wegańskie słodkości? Sprawdź przepis na tofurnik z daktylowym karmelem, czekoladowy chlebek bananowy, przepyszny mus czekoladowy z malinami, pijane śliwki w czekoladzie albo błyskawiczne czekoladki z płatkami owsianymi.
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli (240g fasoli po odsączeniu)
- 1 banan (dobrze sprawdzi się mocno dojrzały)
- 3 czubate łyżki masła orzechowego (80-100g)
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 5 łyżek kakao
- 4-6 łyżek cukru (trzcinowego, białego, kokosowego lub ksylitolu, może być też syrop klonowy/z agawy)
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki (pszennej, orkiszowej, z ciecierzycy, gryczanej, ryżowej)
- 2-4 łyżki wody
- opcjonalna polewa: 50g czekolady gorzkiej ok. 70% plus 3 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego (albo 4 łyżki mleczka kokosowego/innego mleka roślinnego)
Instrukcje
-
Blendujemy wszystko poza wodą i gorzką czekoladą. Blendujemy porządnie, do uzyskania gładkiej masy. Wodę dodajemy pod koniec blendowania, jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta i ciężko ją przełożyć łyżką do foremki (czasem, jeśli banan jest bardzo dojrzały, a masło orzechowe płynne, nie trzeba w ogóle dodawać wody).
-
Foremkę ok. 15x20cm wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy ½ łyżeczki oleju. Ja użyłam większej foremki, wyłożyłam ją papierem do pieczenia, a masę wyłożyłam na środek i uformowałam z niej prostokąt - jest na tyle gęsta, że nie ma z tym problemu. Brownie pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
-
Przed wyciąganiem z foremki, krojeniem i jedzeniem brownie należy zupełnie wystudzić. Wystudzone brownie polecam polać ½ tabliczki gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej (na dno garnka/miski wlewamy zagotowaną wodę, a na wierzch drugą miskę/garnek, do której wsypujemy posiekaną czekoladę, stopnieje ona pod wpływem gorącej wody spod spodu) wraz z 3 łyżkami oleju.