Pasztet buraczano-fasolowy pod pierzynką z chrzanu

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Wspaniały świąteczny wegański pasztet – treściwy, ze słodką nutą buraka i ostrą pierzynką z chrzanu. Skład uprościłam jak się da – potrzebujecie fasoli z puszki, buraków (samodzielnie pieczonych albo kupnych ugotowanych), kaszy jaglanej, przypraw i chrzanu ze słoiczka.

Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu tak, jak mi. Pasztet można jeść sam lub z chlebem. Na zimno prosto z lodówki albo pokroić w plastry i przesmażyć je na patelni i zjeść na ciepło. Smacznego!

Czas przygotowania 90 min

Składniki

  • 2 puszki fasoli (biała lub czerwona)
  • 50g kaszy jaglanej (½ woreczka)
  • 350g buraków przed pieczeniem lub 250g buraków ugotowanych/upieczonych
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, estragonu lub lubczyku, pieprzu ziołowego (albo kolendry), soli, pieprzu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ⅓ szklanki oleju (np. rzepakowego)
  • 1 słoiczek tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego/margaryny do wysmarowania blaszki/papieru do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej - 1 łyżka do masy, 1 łyżka do pokrycia blaszki/papieru
  • do dekoracji (opcjonalnie): pieprz czerwony ziarnisty, natka pietruszki

Instrukcje

  • Jeśli samodzielnie pieczesz buraki (jak ja) - buraki umyj, owiń w folię aluminiową (w skórce) i piecz przez 1,5h do miękkości. Buraki można też ugotować albo użyć gotowanych kupnych ze sklepu. Upieczone/ugotowane buraki obieramy i kroimy na kawałki.

    Pasztet buraczano-fasolowy pod pierzynką z chrzanu

  • Kaszę jaglaną gotujemy przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika, powinna być miękka, ale pozostać z ziarenkach (nie rozgotowana).

    Pasztet buraczano-fasolowy pod pierzynką z chrzanu

  • Fasolę odcedzamy z puszek i na sitku opłukujemy. Fasolę wrzucamy do dużej miski lub średniego garnka. Dodajemy ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną, pokrojone buraki oraz czosnek. Wsypujemy przyprawy, dodajemy koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i wlewamy olej. Blendujemy na gładką masę.

    Pasztet buraczano-fasolowy pod pierzynką z chrzanu

  • Piekarnik rozgrzewamy do 185 st. C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem/margaryną i posypujemy bułką tartą. Masę na pasztet przekładamy do keksówki i wyrównujemy z wierzchu. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 1h.

    Pasztet buraczano-fasolowy pod pierzynką z chrzanu

  • Upieczony pasztet studzimy. Zupełnie wystudzony pasztet kroimy.

    Pasztet buraczano-fasolowy pod pierzynką z chrzanu

  • Pasztet pięknie wygląda ozdobiony czerwonym pieprzem i natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!

    Pasztet buraczano-fasolowy pod pierzynką z chrzanu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close