Chrupiąca pieczona fasola
Składniki
- 400g ugotowanej białej fasoli piękny Jaś (z ok. 160g suchej fasoli, przed namoczeniem i ugotowaniem)
- po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, rozmarynu, ziół prowansalskich (lub oregano), soli
- po ⅓ łyżeczki: ostrej papryki, pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oliwy
Instrukcje
-
Fasolę zawczasu namaczamy (12h) i gotujemy (min. 1h, u mnie zazwyczaj 1,5h).
-
Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Ugotowaną fasolę mieszamy w dużej misce z przyprawami i mąką kukurydzianą.
-
Fasolę przesypujemy na papier do pieczenia na blaszkę. Polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Gotowe!
-
Ja fasolę podałam z purée ziemniaczanym i pieczonymi warzywami (marchewką pieczoną z przyprawami, m.in. papryką słodką, wędzoną i ostrą i curry, oraz brokułem pieczonym z masłem orzechowym i sosem sojowym).