Chrupiąca pieczona fasola

Składniki

Kategorie specjalne

Porcje 3-4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 400g ugotowanej białej fasoli piękny Jaś (z ok. 160g suchej fasoli, przed namoczeniem i ugotowaniem)
  • po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, rozmarynu, ziół prowansalskich (lub oregano), soli
  • po ⅓ łyżeczki: ostrej papryki, pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy

Instrukcje

  • Fasolę zawczasu namaczamy (12h) i gotujemy (min. 1h, u mnie zazwyczaj 1,5h).

    Chrupiąca pieczona fasola

  • Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Ugotowaną fasolę mieszamy w dużej misce z przyprawami i mąką kukurydzianą.

    Chrupiąca pieczona fasola

  • Fasolę przesypujemy na papier do pieczenia na blaszkę. Polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Gotowe!

    Chrupiąca pieczona fasola

  • Ja fasolę podałam z purée ziemniaczanym i pieczonymi warzywami (marchewką pieczoną z przyprawami, m.in. papryką słodką, wędzoną i ostrą i curry, oraz brokułem pieczonym z masłem orzechowym i sosem sojowym).

    Chrupiąca pieczona fasola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close