Szaszłyki ze szparagami i tofu
Proste w składzie, a jednak nietypowe szaszłyki, bo ze szparagami. Możesz je ugrillować w tradycyjnym grillu, w kuchennym grillu-opiekaczu, albo upiec w piekarniku. Koniecznie podaj je z intensywnym, pomidorowo-umamicznym sosem.
Składniki
- ½-¾ pęczka zielonych szparagów
- 1 papryka
- 1 kostka tofu (180g)
- opcjonalnie: wegański ser typu halloumi
- Sos:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego albo 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy
- ½ łyżeczki curry (można pominąć)
- 1 łyżka wody (albo więcej, w zależności od preferowanej konsystencji)
Instrukcje
-
Papryki i szparagi myjemy. Od szparagów odłamujemy twarde, zdrewniałe końcowe części łodyg. Szparagi kroimy w długości na 3 części, paprykę kroimy w większą kostkę. Tofu kroimy na 1,5-2cm kawałki. Jeśli używamy wegańskiego halloumi - je także kroimy.
-
Na patyki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i kawałki tofu i ewentualnie halloumi. Mi najwięcej wyzwań sprawiło nadziewanie kawałków halloumi, bo kruszyły mi się podczas nadziewania, ale kilka mniejszych kawałków udało się nadziać (ewentualnie można je położyć obok szaszłyków do grillowania). Ja szaszłyki grillowałam w kuchennym grillu elektrycznym (opiekaczu) pomiędzy 2 kawałkami papieru do pieczenia przez 10-12 minut. Szaszłyki można też grillować w tradycyjnym grillu albo piec w piekarniku w 200°C do zarumienienia (na pewno zajmie to dłużej niż 12 minut u mnie w opiekaczu, bo w opiekaczu jest bezpośredni kontakt szaszłyków z gorącą płytą, a w grillu tradycyjnym lub w piekarniku - jedynie z gorącym powietrzem).
-
Szaszłyki proponuję podawać z szybkim do przyrzadzenia sosem: koncentrat pomidorowy (albo keczup) mieszamy z masłem orzechowym, musztardą, sosem sojowym, oliwą, syropem klonowym i ewentualnie przyprawą curry. Jeśli szaszłyki opiekasz w grillu elektrycznym, proponuję polać je sosem po ugrillowaniu. Natomiast jeśli używasz tradycyjnego grilla i grillujesz szaszłyki na tacce albo pieczesz je w piekarniku - możesz je albo polać sosem przed rozpoczęciem grillowania (czyli grillować w marynacie z tego sosu) albo grillować solo, a sosem polać po ugrillowaniu.