Prażone pestki dyni

Składniki

Kategorie specjalne

,

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe i intensywnie pachnące przyprawami. Super sprawdzają się jako przekąska na domówkę czy piknik, są dużo zdrowsze niż kupne przekąski lub słodycze, a zrobisz je w zaledwie 10 minut. Uwaga, to silnie uzależniająca (a przy okazji kaloryczna) przekąska, koniecznie podziel się z innymi! 😉

Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 2 szklanki pestek dyni (około 300g)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki curry w proszku
  • ¼-½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

Instrukcje

  • Pestki wsypujemy na rozgrzaną patelnię, prażymy na średnim ogniu przez 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
  • Wsypujemy wszystkie sypkie przyprawy. Prażymy i mieszamy przez 3 minuty.
  • Oliwę, syrop klonowy lub z agawy oraz sos sojowy mieszamy w miseczce. Mieszanką polewamy pestki dyni i mieszamy. Prażymy i mieszamy przez kolejne 3 minuty.
  • Pestki podajemy jako przekąskę lub używamy jako posypki do sałatek i kanapek. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe (do pół godziny po uprażeniu). Jeśli zamierzasz je dłużej przechowywać - po ostygnięciu zamknij je w plastikowym pojemniku ze szczelną pokrywką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close