Prażone pestki dyni
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe i intensywnie pachnące przyprawami. Super sprawdzają się jako przekąska na domówkę czy piknik, są dużo zdrowsze niż kupne przekąski lub słodycze, a zrobisz je w zaledwie 10 minut. Uwaga, to silnie uzależniająca (a przy okazji kaloryczna) przekąska, koniecznie podziel się z innymi! 😉
Składniki
- 2 szklanki pestek dyni (około 300g)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki curry w proszku
- ¼-½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
Instrukcje
-
Pestki wsypujemy na rozgrzaną patelnię, prażymy na średnim ogniu przez 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
-
Wsypujemy wszystkie sypkie przyprawy. Prażymy i mieszamy przez 3 minuty.
-
Oliwę, syrop klonowy lub z agawy oraz sos sojowy mieszamy w miseczce. Mieszanką polewamy pestki dyni i mieszamy. Prażymy i mieszamy przez kolejne 3 minuty.
-
Pestki podajemy jako przekąskę lub używamy jako posypki do sałatek i kanapek. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe (do pół godziny po uprażeniu). Jeśli zamierzasz je dłużej przechowywać - po ostygnięciu zamknij je w plastikowym pojemniku ze szczelną pokrywką.