Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta ma wyjątkowy, świeży smak. I idealnie nadaje się na upalną pogodę – pysznie smakuje schłodzona w lodówce, nawadnia i dostarcza porcji witamin. Surówkę z młodej kapusty polecam do chrupania jako przekąskę lub jako dodatek do dowolnego posiłku (choć najlepiej, żeby były w nim młode ziemniaczki gotowane w mundurkach).
Składniki
- 1 główka młodej kapusty (może być stożkowata, moja ważyła niecały 1kg)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki soku z cytryny (z ok. ½-⅔ owocu)
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub cukru pudru
- 4 łyżki oliwy lub oleju lnianego
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
-
Od kapusty odrywamy zewnętrzne, ciemnozielone, odstające liście i zostawiamy tylko zwartą główkę o jaśniejszych liściach. Kapustę myjemy, kroimy na połówki, a następnie na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na plastry, a następnie drobno siekamy.
-
Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Koperek myjemy i siekamy.
-
W miseczce mieszamy sok z cytryny, syrop (lub cukier puder), oliwę/olej, sól i pieprz.
-
Poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i posiekany koperek umieszczamy w dużej misce/garnku, polewamy sosem i ugniatamy przez chwilę rękami.
-
Surówkę przechowujemy w lodówce do 2-3 dni i podajemy jako dodatek do obiadów albo chrupiemy jako przekąskę.
Przepyszna surówka 🙂 bardzo dziękuję za przepis. Ja stosuje jeszcze trik podpatrzony na innym blogu: do poszatkowanej kapusty wsypuje pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru i ugniatam rękami przez ok minute. Kapusta mięknie i jest chrupka 🙂
Super patent na „zmiękczenie” kapusty, dzięki! Pozdrawiam ciepło! 🙂