Surówka z młodej kapusty

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Młoda kapusta ma wyjątkowy, świeży smak. I idealnie nadaje się na upalną pogodę – pysznie smakuje schłodzona w lodówce, nawadnia i dostarcza porcji witamin. Surówkę z młodej kapusty polecam do chrupania jako przekąskę lub jako dodatek do dowolnego posiłku (choć najlepiej, żeby były w nim młode ziemniaczki gotowane w mundurkach).

Porcje 6
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty (może być stożkowata, moja ważyła niecały 1kg)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki soku z cytryny (z ok. ½-⅔ owocu)
  • 1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub cukru pudru
  • 4 łyżki oliwy lub oleju lnianego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Od kapusty odrywamy zewnętrzne, ciemnozielone, odstające liście i zostawiamy tylko zwartą główkę o jaśniejszych liściach. Kapustę myjemy, kroimy na połówki, a następnie na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na plastry, a następnie drobno siekamy.
  • Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Koperek myjemy i siekamy.
  • W miseczce mieszamy sok z cytryny, syrop (lub cukier puder), oliwę/olej, sól i pieprz.
  • Poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i posiekany koperek umieszczamy w dużej misce/garnku, polewamy sosem i ugniatamy przez chwilę rękami.
  • Surówkę przechowujemy w lodówce do 2-3 dni i podajemy jako dodatek do obiadów albo chrupiemy jako przekąskę.

Komentarze:

  1. Przepyszna surówka 🙂 bardzo dziękuję za przepis. Ja stosuje jeszcze trik podpatrzony na innym blogu: do poszatkowanej kapusty wsypuje pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru i ugniatam rękami przez ok minute. Kapusta mięknie i jest chrupka 🙂

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Super patent na „zmiękczenie” kapusty, dzięki! Pozdrawiam ciepło! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close