Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku
Prosta i szybka w wykonaniu, lekka sałatka z poczciwej czerwonej kapusty. Przyjemnie chrupie w zębach uwalniając eksplozję orientalnych smaków. A dressing z podanych składników może posłużyć do wielu innych surówek i sałatek w stylu azjatyckim!
Składniki
- ½ główki czerwonej kapusty (około 300g)
- pestki granata z ½ owocu granata lub kilka rzodkiewek lub 2 łyżki sezamu
- Dressing:
- 1,5-2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić innym olejem, ale sezamowy nadaje wyjątkowego smaku)
- 1,5-2 łyżki sosu sojowego
- 1,5-2 łyżki octu ryżowego
- 1-1,5 łyżka syropu z agawy, klonowego, z daktyli lub ewentualnie miodu
- szczypta ostrej papryki (u mnie ½ łyżeczki + szczypta płatków chilli)
Instrukcje
-
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści (lub je myjemy i wykorzystujemy), siekamy w drobne paski.
-
Składniki dressingu mieszamy w miseczce.
-
Sosem polewamy kapustę i mieszamy - najlepiej lekko ugniatając rękami.
-
Surówkę posypujemy wydłubanymi pestkami granata lub rzodkiewkami pokrojonymi w cienkie plasterki lub sezamem.
-
Surówkę serwujemy jako dodatek do azjatyckich dań lub zajadamy solo.