Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku

Składniki

,

Kategorie specjalne

Prosta i szybka w wykonaniu, lekka sałatka z poczciwej czerwonej kapusty. Przyjemnie chrupie w zębach uwalniając eksplozję orientalnych smaków. A dressing z podanych składników może posłużyć do wielu innych surówek i sałatek w stylu azjatyckim!

Porcje 5
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • ½ główki czerwonej kapusty (około 300g)
  • pestki granata z ½ owocu granata lub kilka rzodkiewek lub 2 łyżki sezamu
  • Dressing:
  • 1,5-2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić innym olejem, ale sezamowy nadaje wyjątkowego smaku)
  • 1,5-2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5-2 łyżki octu ryżowego
  • 1-1,5 łyżka syropu z agawy, klonowego, z daktyli lub ewentualnie miodu
  • szczypta ostrej papryki (u mnie ½ łyżeczki + szczypta płatków chilli)

Instrukcje

  • Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści (lub je myjemy i wykorzystujemy), siekamy w drobne paski.
  • Składniki dressingu mieszamy w miseczce.
  • Sosem polewamy kapustę i mieszamy - najlepiej lekko ugniatając rękami.
  • Surówkę posypujemy wydłubanymi pestkami granata lub rzodkiewkami pokrojonymi w cienkie plasterki lub sezamem.
  • Surówkę serwujemy jako dodatek do azjatyckich dań lub zajadamy solo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close