Brukselka z orzechami włoskimi (z czosnkiem i chili)
A gdyby tak uczynić brukselkę królową stołu? Podać ją jako danie główne albo wykwintny dodatek do pieczywa czy obiadu? Z tym przepisem to na pewno się uda!
Brukselkę smażymy – bo ten sposób obróbki cieplnej służy jej zdecydowanie bardziej (obok pieczenia) niż gotowanie na papkę. Goryczkę brukselki przełamujemy odrobiną słodyczy w postaci syropu (klonowego, z agawy albo po prostu miodu lub cukru). Do tego ponadczasowe połączenie czosnku i chili podsmażonych na oliwie. A dla zwieńczenia – wytworne orzechy włoskie lub pekan.
Składniki
- 500-600g brukselki
- ½ szklanki orzechów włoskich lub pekan
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy/miodu/cukru
- ½ łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku (albo ½ papryczki chili)
- ⅓ łyżeczki soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
Instrukcje
-
Brukselkę myjemy, obieramy ze zniszczonych listków, odcinamy końcówki, kroimy - mniejsze brukselki na połówki, a większe na ćwiartki. Czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy prze praskę.
-
Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka) 3 łyżki oliwy. Wrzucamy brukselkę. Smażymy 6-7 minut, co jakiś czas mieszając, żeby brukselka przysmażyła się z każdej strony.
-
Dolewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek oraz posiekaną papryczkę chili lub płatki chili/ostrą paprykę w proszku, solimy. Smażymy 1 minutę. Wlewamy łyżkę syropu lub miodu/cukru. Dodajemy orzechy włoskie (lub pekan) i mieszamy. Danie możesz posypać płatkami drożdżowymi, wówczas dolej na patelnię 1-2 łyżki wody i pozwól płatkom się “rozpuścić” na gorących brukselkach i orzechach.
-
Brukselkę polecam podawać jako dodatek do obiadu, można ją też zjeść z gotowanym ryżem lub kaszą, albo z pieczywem. Smacznego!
Bardzo dobre!
Miło mi to słyszeć, dziękuję i pozdrawiam! 🙂