Curry buraczane z jarmużem

Maksymalnie uproszczona receptura na doskonałe wegańskie curry buraczane. Nie potrzebujesz pasty curry, buraki możesz kupić gotowane ze sklepu, użyć fasoli z puszki.
Odżywczy, zbilansowany, sezonowy obiad. Polecam zwłaszcza w zimie i wczesną wiosną!
Składniki
- 100-150g kaszy np. pęczak (lub gryczanej, bulgur) albo ryżu
- 1 puszka fasoli (u mnie biała)
- ½ puszki mleczka kokosowego
- 500g ugotowanych buraków (samodzielnie gotowane lub 1 opakowanie kupnych ugotowanych buraków)
- 1 niewielka cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
- po ½ łyżeczki: soli, przyprawy curry, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), ew. pieprzu
- 1 opakowanie jarmużu (150-200g bez łodyg) lub kilka liści jarmużu z bazarku
- po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, soli
- 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
- do podania: natka pietruszki, ½ cytryny
Instrukcje
-
Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, przesypujemy liście do dużej miski. “Masujemy” jarmuż rękoma przez 1-2 minuty, aż stanie się miększy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy/oleju, wsypujemy jarmuż i dodajemy przyprawy (słodka, papryka, kurkuma, sól) i smażymy przez 1-2 minuty, odstawiamy na bok.
-
Kaszę lub ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
-
Cebulę siekamy. Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy/oleju, wsypujemy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy imbir i czosnek i smażymy 1 minutę.
-
W międzyczasie buraki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy je na patelnię. Fasolę odlewamy z zalewy i opłukujemy na sitku. Wsypujemy ją na patelnię.
-
Na patelnię dodajemy przyprawy (curry, kolendra, sól) i mieszamy z burakami i fasolą. Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy lekko.
-
Jeśli chcesz nadać daniu aksamitnej konsystencji - ⅓ porcji curry buraczanego przełóż do pojemnika blendera i zblenduj na sos, a następnie przelej go na patelnię i wymieszaj z burakami i fasolą.
-
Curry podajemy z ugotowaną kaszą (lub ryżem) i podsmażonym wcześniej jarmużem. Można je dodatkowo skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki.
-
Smacznego!