Curry buraczane z jarmużem

Maksymalnie uproszczona receptura na doskonałe wegańskie curry buraczane. Nie potrzebujesz pasty curry, buraki możesz kupić gotowane ze sklepu, użyć fasoli z puszki.

Odżywczy, zbilansowany, sezonowy obiad. Polecam zwłaszcza w zimie i wczesną wiosną!

Porcje 3-4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 100-150g kaszy np. pęczak (lub gryczanej, bulgur) albo ryżu
  • 1 puszka fasoli (u mnie biała)
  • ½ puszki mleczka kokosowego
  • 500g ugotowanych buraków (samodzielnie gotowane lub 1 opakowanie kupnych ugotowanych buraków)
  • 1 niewielka cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
  • po ½ łyżeczki: soli, przyprawy curry, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), ew. pieprzu
  • 1 opakowanie jarmużu (150-200g bez łodyg) lub kilka liści jarmużu z bazarku
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, soli
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • do podania: natka pietruszki, ½ cytryny

Instrukcje

  • Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, przesypujemy liście do dużej miski. “Masujemy” jarmuż rękoma przez 1-2 minuty, aż stanie się miększy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy/oleju, wsypujemy jarmuż i dodajemy przyprawy (słodka, papryka, kurkuma, sól) i smażymy przez 1-2 minuty, odstawiamy na bok.

    Curry buraczane z jarmużem

  • Kaszę lub ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Cebulę siekamy. Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy/oleju, wsypujemy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy imbir i czosnek i smażymy 1 minutę.

    Curry buraczane z jarmużem

  • W międzyczasie buraki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy je na patelnię. Fasolę odlewamy z zalewy i opłukujemy na sitku. Wsypujemy ją na patelnię.

    Curry buraczane z jarmużem

  • Na patelnię dodajemy przyprawy (curry, kolendra, sól) i mieszamy z burakami i fasolą. Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy lekko.

    Curry buraczane z jarmużem

  • Jeśli chcesz nadać daniu aksamitnej konsystencji - ⅓ porcji curry buraczanego przełóż do pojemnika blendera i zblenduj na sos, a następnie przelej go na patelnię i wymieszaj z burakami i fasolą.

    Curry buraczane z jarmużem

  • Curry podajemy z ugotowaną kaszą (lub ryżem) i podsmażonym wcześniej jarmużem. Można je dodatkowo skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki.

    Curry buraczane z jarmużem

  • Smacznego!

    Curry buraczane z jarmużem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close