Kasza jaglana ze szparagami i suszonymi pomidorkami
Klasyczne w moim domu połączenie kaszy jaglanej, pomidorków suszonych i śródziemnomorskich przypraw w wiosennym wydaniu ze szparagami.
Składniki
- 200g suchej kaszy jaglanej (lub 2 woreczki)
- ½ pora (około 200g) - może być zielona część pora
- 2 pęczki szparagów (łącznie 1kg szparagów przed odcięciem końcówek) - można użyć 1 pęczka i powstaną wówczas 3 porcje
- 2 ząbki czosnku
- ½ słoiczka pomidorów suszonych w zalewie
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (można zastąpić 1 łyżeczką ziół prowansalskich)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (można zastąpić 1 łyżeczką ziół prowansalskich)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub wędzonej papryki)
- ½-¾ łyżeczka chilli lub ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku (nada żółtego koloru kaszy, można pominąć)
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- do podania do wyboru: 2-3 łyżki płatków drożdżowych, płatki migdałów, pestki dyni lub słonecznika, szczypiorek
Instrukcje
-
Zagotowujemy wodę w dużym garnku.
-
Szparagi opłukujemy pod wodą, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (u mnie zdrewniałe końcówki stanowiły około ⅓ części szparaga). Zdrewniałe części wrzucamy do gotującej się wody - możesz pominąć ten krok i wyrzucić zdrewniałe części szparagów. Pozostałe części szparagów kroimy na 3 części i odkładamy na później.
-
Do garnka z wodą i szparagami dodajemy kaszę jaglaną, gotujemy 15 minut na niewielkim ogniu (u mnie piątka w 9-stopniowej skali), po tym czasie odsączamy z wody i wyrzucamy zdrewniałe części szparagów.
-
W międzyczasie pora opłukujemy pod wodą z ziemi i kroimy na talarki, czosnek kroimy na małe kawałeczki, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnej tarce.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (u mnie mnie rzepakowy), wrzucamy pora, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut.
-
Dodajemy szparagi i dusimy przez 7-10 minut, pod koniec dodajemy czosnek. Sprawdzamy stopień miękkości szparagów - jeśli są jeszcze twarde, dusimy dodatkowe 2 minuty.
-
Na patelnię dodajemy suszone pomidorki pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy.
-
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą (chilli), sól, pieprz, sos sojowy i ewentualnie kurkumę (nada żółtego koloru kaszy jaglanej), mieszamy.
-
Dodajemy odsączoną kaszę jaglaną i mieszamy.
-
Jeśli kasza jaglana ugotowana jest na sypko, a chcemy by danie było nieco ‘papkowate’ - na patelnię stopniowo dodajemy wodę (¼-1 szklanka), mieszamy i ewentualnie jeszcze przez 1 minutę trzymamy na zmniejszonym ogniu.
-
Wyłączamy ogień. Jeśli dania nie podajemy od razu, tylko będzie odgrzewane - patelnię nakrywamy pokrywką lub inną dużą patelnią, żeby kasza jaglana nie wyschła. Danie podajemy posypane: płatkami migdałowymi, pestkami dyni lub słonecznika, lub płatkami drożdżowymi, szczypiorkiem.
Przepyszne danie, bardzo automatyczne. Nie mialam pomysłu na obiad do pracy i znów z pomocą przyszedł Warzywizm. Kocham szparagi a w tym połączeniu lunch do pracy jest jeszcze pyszniejszy 🙂