Zupa kalafiorowa z fasolą

Składniki

,

Kategorie specjalne

Biała, kalafiorowa zupa-krem. Prosta w wykonaniu. Sycąca dzięki podaniu z fasolą. Najlepsza podana z chrupiącym chlebem.

A jeśli szukasz innych pomysłów na sycące zupy, sprawdź koniecznie wegański barszcz ukraiński, zupę krem marchewkową z soczewicą albo egzotyczną afrykańską zupę z masłem orzechowym.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 1 niewielka główka kalafiora (ok. 1,2kg)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli albo 240-300g ugotowanej fasoli jaś
  • ½ puszki mleczka kokosowego (albo cała puszka, jeśli lubisz aksamitne zupy)
  • 2 szklanki bulionu (może być na bazie kostki rosołowej/bulionu ze słoiczka) albo wody (jeśli używasz wody, daj dwa razy więcej sosu sojowego lub pasty miso)
  • 1 łyżka pasty miso albo 4 łyżki sosu sojowego albo ¾ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ew. ⅓-½ łyżeczki soli (w zależności od słoności bulionu)
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • do podania: posiekana bazylia albo natka pietruszki, olej sezamowy/lniany/oliwa z oliwek

Instrukcje

  • Obraną cebulę kroimy w kosteczkę, obrany czosnek kroimy drobno. Kalafiora myjemy i kroimy drobno.
  • W większym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 4 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty mieszając. Dolewamy łyżkę oleju, dorzucamy czosnek i pokrojonego drobno kalafiora. Smażymy mieszając przez 4-5 minut.
  • Wlewamy bulion (albo po prostu wodę), mleczko kokosowe, dosypujemy cukier, pieprz, pieprz ziołowy, dodajemy pastę miso lub sos sojowy. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz (do czwórki-piątki), żeby wszystko lekko się gotowało i gotujemy przez ok. 10-15 minut, do zmięknięcia kalafiora.
  • Część różyczek kalafiora możemy wyciągnąć łyżką do podania. Resztę blendujemy na zupę-krem. Kosztujemy i ew. dosalamy. Fasolę z puszki opłukujemy pod bieżącą wodą.
  • Serwując zupę najpierw wlewamy zblendowaną zupę krem, na wierzch wykładamy pozostawione niezmiksowane różyczki kalafiora, posypujemy fasolą, posiekaną zieleniną (bazylią/natką pietruszki), polewamy delikatnie oliwą/olejem lnianym lub sezamowym, posypujemy pieprzem. Podajemy samą lub z chlebem. Taka zupa dzięki dodatkowi mleczka kokosowego i fasoli syci na dłużej.

Komentarze:

  1. Witam, zupa krem kalafiorowy z fasolą jest przepyszne. Próbuję potraw wegetariańskich, ponieważ lubię warzywa a skończyły mi się pomysły na smaczne dania. Bardzo często korzystam z Twoich przepisow, i jak na razie dania smakują nie tylko mi, ale również rodzinie i moim gościom. Dziękuję, że stworzyłaś ta stronę i dzielisz się swoimi przepisami 👍Pozdrawiam Dorota 🤗

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close