Makaron z pesto brokułowym

Makaron to dla mnie najprostsza i najszybsza opcja na obiad. Zaglądam do lodówki, jakie warzywa dziś w niej znajdę. Sprawdzam czy coś trzeba w pierwszej kolejności zjeść, żeby się nie zmarnowało.

Tym razem użyłam brokuła, który został mi z obiadu z poprzedniego dnia, i przerobiłam go na mocno czosnkowe pesto brokułowe. Podałam z pełnoziarnistym makaronem, drobnymi listkami bazylii z lekko zmęczonego życiem, ponad rocznego krzaczka i pomidorkami koktajlowymi.

Jeśli lubicie suszone pomidory, to polecam też makaron z pesto z brokuła i suszonych pomidorów. A jeśli nie macie brokuła, ale znajdziecie w lodówce szpinak, to zróbcie koniecznie makaron z pesto szpinakowym.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 250g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste)
  • ½ główki brokuła (250g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 garści orzechów/pestek (u mnie 2 garści orzechów włoskich i 1 garść pestek dyni)
  • ¼ pęczka natki pietruszki albo garść liści rukoli albo bazylii
  • sok z ¼ cytryny
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • do podania: świeża bazylia/szczypiorek, pomidorki albo inne warzywa

Instrukcje

  • Makaron gotujemy według instrukcji (ja mój gotowałam 10 minut).
  • Zagotowujemy wodę na brokuła, brokuła dzielimy na malutkie różyczki, a jego łodygę kroimy na mniejsze kawałki. Brokuła gotujemy około 7-8 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Składniki na pesto, czyli brokuła, orzechy i pestki, oliwę, czosnek, sok z cytryny, natkę pietruszki/rukolę, sól, pieprz, ew. płatki drożdżowe umieszczamy w naczyniu do blendowania i blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego).
  • Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Danie można podać posypane świeżą bazylią, kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem, z pomidorami albo innymi warzywami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close