1-1,2 kg batatów (3-5 batatów w zależności od wielkości)
2 niewielkie awokado (ok. 400g)
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½-⅔ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki chilli (można pominąć lub zastąpić słodką papryką)
3-4 łyżki oliwy
sok z ⅓-½ cytryny
½ czerwonej cebuli
kilka małych listków sałaty rzymskiej, garść rukoli lub roszponki
pestki z ¼-⅓ małego owocu granatu
garść świeżych listków kolendry lub posiekanego szczypiorku
Instrukcje
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Bataty myjemy i kroimy (bez obierania) na 1,5-2cm plastry. Bataty układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez około 25-35 minut - do preferowanej miękkości
W międzyczasie awokado obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Awokado wraz z dodatkiem czosnku startego na drobnych oczkach tarki lub przeciśniętego przez praskę, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i chilli rozgniatamy widelcem.
Cebulę kroimy na cienkie piórka. Podważamy skórkę z owocu granatu, odłamujemy kawałek owocu i wydłubujemy z niego pestki.
Na upieczone plastry batata wykładamy liście sałaty (można pominąć), nakładamy pastę z awokado, a wierzch posypujemy piórkami cebuli, listkami świeżej kolendry, pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem oraz pestkami granatu. Możesz wykończyć danie inaczej, po swojemu - zajrzyj do lodówki i szafek. Pozwól sobie na kreatywność, możesz użyć np. czarnuszki, kiełków, ziarnistej musztardy, ostrego sosu. Voila, danie gotowe, smacznego!