Makaron z botwinką i tofu

Składniki

, ,

Jeśli tak jak ja kochacie botwinkę i kuchnię azjatycką – to danie jest dla Was! 🙂 Połączenie smaków: słonego (sosu sojowego), kwaśnego (octu lub soku z cytryny) i słodkiego (syropu klonowego, z agawy lub cukru) z dodatkiem czosnku, imbiru i ostrej papryki nigdy nie zawodzi. Z tych kilku składników można szybko przygotować uniwersalny sos do makaronu i warzyw. Bardzo sezonowo, bardzo prosto i bardzo aromatycznie.

Porcje 4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 300g makaronu azjatyckiego (np. soba, ryżowy, ramen czy udon) lub zwykłego spaghetti
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 kostki tofu (2x180g)
  • 1 cebula lub pęczek cebuli dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka (2 łyżki startego imbiru)
  • ½-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku/płatków chili lub 1 świeża ostra papryczka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy lub cukru trzcinowego
  • 3 łyżki soku z cytryny/limonki lub octu (ryżowego lub jabłkowego)
  • 6 łyżek oleju
  • do podania: kilka łyżeczek sezamu, ½ pęczka szczypiorku, kilka listków świeżej kolendry

Instrukcje

  • Cebulę kroimy w kosteczkę. Tofu kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce, podobnie czosnek. Jeśli używamy świeżej papryczki chili, kroimy połowę lub całość ją w cienkie plasterki. Botwinkę dokładnie opłukujemy z ziemi. Od botwinki odkrajamy buraczki, jeśli są średniej lub dużej wielkości - obieramy je (najwygodniej obieraczką do warzyw), a następnie kroimy w cieniutkie plasterki; jeśli buraczki są małe - kroimy je bez obierania. Resztę botwinki siekamy: najpierw różowe łodyżki, a następnie liście nieco drobniej (żeby w daniu nie było zbyt dużych kawałków liści).

    Makaron z botwinką i tofu

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, po czym przelewamy zimną wodą.

    Makaron z botwinką i tofu

  • Na patelni na średnim ogniu (szóstka-siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone buraczki oraz cebulę. Smażymy 3 minuty.

    Makaron z botwinką i tofu

  • Warzywa odsuwamy na boki patelni/woka, dolewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy starte czosnek i imbir i posiekaną świeżą papryczkę chili (lub ostrą paprykę w proszku/płatki chili), mieszamy je z resztą zawartości patelni.

    Makaron z botwinką i tofu

  • Warzywa ponownie odsuwamy na boki patelni, dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone tofu. Smażymy je, obracając za pomocą łopatki przez 2 minuty.

    Makaron z botwinką i tofu

  • Na patelnię dorzucamy różowe łodyżki od botwinki, smażymy przez 1 minutę mieszając, po czym dorzucamy posiekane zielone liście botwinki.

    Makaron z botwinką i tofu

  • Wlewamy na patelnię: 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego/z agawy lub cukru, 3 łyżki soku z cytryny/octu, mieszamy przez około minutę. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i mieszamy porządnie makaron z botwinką.

    Makaron z botwinką i tofu

  • Przed podaniem danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem, opcjonalnie dekorujemy świeżymi listkami kolendry i cząstką limonki. Smacznego!

    Makaron z botwinką i tofu

Komentarze:

  1. Małgorzata says:

    Przepyszne, nie spodziewałam się aż takiej głębi smaku. Bardzo polecam.

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Miło mi słyszeć! U mnie w tym roku tego przepisu jeszcze nie było, też muszę go powtórzyć! 🙂

  3. Pyszne, zrobiłam ze zwykłym spaghetti, ale następnym razem wybiorę makaron soba. Mam poczucie, że będzie idealnie się komponował!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Dzięki za komentarz! Mam nadzieję, że soba się super sprawdzi, ja go bardzo lubię za dodatek mąki gryczanej :). Pozdrawiam!

  4. Bardzo pyszne danie, na czasie z powodu botwinki, ja dałam jednak dużo mniej makaronu ( soba gryczany). Na pewno powtórzę, dzięki.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Bardzo miło mi to słyszeć :). Ja jestem zdania, że mimo że w przepisach określam ilości składników, to każdy – zwłaszcza osoby obeznane w domowym gotowaniu – może te ilości do siebie dostosować. Więcej warzyw kosztem węglowodanów to dobry kierunek zmiany :D. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close