Makaron z pesto z brokuła i suszonych pomidorów

Prosty i bardzo szybki roślinny obiad. Dodatek suszonych pomidorów daje dużo smaku, dzięki czemu nie potrzeba wiele innych przypraw.

Jeśli przed blendowaniem pesto odłożycie kilka różyczek brokuła, suszonych pomidorków i migdałów, to można też elegancko udekorować danie na talerzu ;).

Porcje 4
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 350-400g makaronu (może być penne, fusilli, spaghetti, może być też makaron ze strączków np. z zielonego groszku)
  • 1 główka brokuła (500g)
  • ½-¾ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie (ok. 9-14 połówek suszonych pomidorów)
  • 5 łyżek oleju ze słoiczka suszonych pomidorów
  • 1,5 szklanki płatków migdałów lub orzechów włoskich albo 1 szklanka pestek słonecznika/pestek dyni
  • ½-1 pęczek natki pietruszki albo 2 garści rukoli (można pominąć)
  • sok z ½ cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe (ja użyłam tylko do dekoracji)

Instrukcje

  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Brokuła dzielimy na malutkie różyczki, a jego łodygę kroimy na mniejsze kawałki. Brokuła gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Na tym etapie kilka różyczek brokuła, a także kilka suszonych pomidorów i nieco posiekanej natki pietruszki lub pestek/orzechów możemy odłożyć do dekoracji, ale nie jest to konieczne. Pozostałą część brokuła, suszonych pomidorów, płatków migdałów/pestek oraz czosnek, sok z cytryny, natkę pietruszki/rukolę, olej, sól, pieprz umieszczamy w naczyniu do blendowania albo garnku. Blendujemy niedbale, nie chcemy uzyskać zupełnie gładkiej masy.

  • Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Jeśli odłożyliśmy trochę brokuła, pomidorki, pestki/orzechy lub natkę pietruszki - dekorujemy nimi danie. Danie można opcjonalnie posypać płatkami drożdżowymi - nadają nieco smaku przypominającego ser/parmezan, ale ich użycie nie jest konieczne. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close