Chiński makaron z warzywami
O jedzeniu azjatyckim wciąż wiele osób myśli, że jest trudne do wykonania i wymaga trudno dostępnych składników. Tymczasem dania te są w ojczystych krajach sporządzane w bardzo prostych warunkach, na ulicy, na szybko. A sos sojowy, imbir czy cukier trzcinowy to od dawna składniki łatwo dostępne w Polsce.
Ten chiński makaron z warzywami jest mega prosty i szybki w przygotowaniu. Podany ze szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi będzie wyglądał na talerzu bardzo profesjonalnie!
Składniki
- 250g makaronu chow mein lub mie
- 1 bakłażan
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula lub ½ niewielkiego pora
- 6 łyżek oleju
- Sos:
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
- 2 łyżki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka oleju sezamowego (można pominąć)
- ¼-½ łyżeczki płatków chilli/ostrej papryki w proszku (można pominąć)
- do podania: 1 pęczek szczypiorku, 2 garści orzechów ziemnych
Instrukcje
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ja mój makaron chow mein zalałam gorącą wodą i odstawiłam na 5-6 minut, po czym odcedziłam.
-
Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki - startego imbiru powinno być około 2 łyżki.
-
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy sos sojowy, ocet ryżoy/sok z cytryny, syrop z agawy lub cukier, wodę, olej sezamowy (można pominąć) i starte imbir i czosnek, opcjonalnie płatki chilli lub ostrą paprykę w proszku. Sos odstawiamy.
-
Warzywa myjemy i kroimy: bakłażana w podłużne kawałki, paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka (lub pora w talarki), a marchewkę w bardzo cienkie słupki (można użyć obieraczki julienne).
-
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy bakłażana, smażymy 2 minuty.
-
Dodajemy cebulę/pora, marchewkę i paprykę, dolewamy 3 łyżki oleju. Smażymy mieszając 4-5 minut.*
-
Dodajemy ugotowany, odsączony makaron, mieszamy go z warzywami.
-
Do woka/na patelnię wlewamy zmieszany wcześniej sos i mieszamy go z zawartością patelni, smażymy jeszcze 1-2 minuty.
-
Makaron podajemy posypany szczodrze szczypiorkiem i orzechami ziemnymi. Ja miałam orzechy ziemne surowe nieprażone, więc uprażyłam je na niewielkim ogniu przez kilka minut na suchej patelni.