Chiński makaron z warzywami

O jedzeniu azjatyckim wciąż wiele osób myśli, że jest trudne do wykonania i wymaga trudno dostępnych składników. Tymczasem dania te są w ojczystych krajach sporządzane w bardzo prostych warunkach, na ulicy, na szybko. A sos sojowy, imbir czy cukier trzcinowy to od dawna składniki łatwo dostępne w Polsce.

Ten chiński makaron z warzywami jest mega prosty i szybki w przygotowaniu. Podany ze szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi będzie wyglądał na talerzu bardzo profesjonalnie!

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 250g makaronu chow mein lub mie
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula lub ½ niewielkiego pora
  • 6 łyżek oleju
  • Sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
  • 2 łyżki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego (można pominąć)
  • ¼-½ łyżeczki płatków chilli/ostrej papryki w proszku (można pominąć)
  • do podania: 1 pęczek szczypiorku, 2 garści orzechów ziemnych

Instrukcje

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ja mój makaron chow mein zalałam gorącą wodą i odstawiłam na 5-6 minut, po czym odcedziłam.
  • Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki - startego imbiru powinno być około 2 łyżki.
  • Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy sos sojowy, ocet ryżoy/sok z cytryny, syrop z agawy lub cukier, wodę, olej sezamowy (można pominąć) i starte imbir i czosnek, opcjonalnie płatki chilli lub ostrą paprykę w proszku. Sos odstawiamy.
  • Warzywa myjemy i kroimy: bakłażana w podłużne kawałki, paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka (lub pora w talarki), a marchewkę w bardzo cienkie słupki (można użyć obieraczki julienne).
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy bakłażana, smażymy 2 minuty.
  • Dodajemy cebulę/pora, marchewkę i paprykę, dolewamy 3 łyżki oleju. Smażymy mieszając 4-5 minut.*
  • Dodajemy ugotowany, odsączony makaron, mieszamy go z warzywami.
  • Do woka/na patelnię wlewamy zmieszany wcześniej sos i mieszamy go z zawartością patelni, smażymy jeszcze 1-2 minuty.
  • Makaron podajemy posypany szczodrze szczypiorkiem i orzechami ziemnymi. Ja miałam orzechy ziemne surowe nieprażone, więc uprażyłam je na niewielkim ogniu przez kilka minut na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close