Letni misz-masz z cukinią i kukurydzą
To co w pełni lata najtańsze i najsmaczniejsze – ziemniaki, cukinia, pomidor, oraz kukurydza i tofu. Świetnie doprawione, pyszne wege danie.
Składniki
- 500-600g młodych ziemniaków
- 1 średnia cukinia
- 1 średni pomidor (lub ½ pomidorów krojonych z puszki)
- 1 kolba kukurydzy lub ½ puszki
- 1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego (180-200g)
- 2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: kurkumy, curry, kolendry (można pominąć lub zastąpić pieprzem ziołowym), przyprawy do ziemniaków, soli
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
- do podania: szczypiorek lub inna ulubiona zielenina
Instrukcje
-
Młode ziemniaczki myjemy i gotujemy (bez obierania, w całości) al dente, w przypadku moich małych ziemniaków zajęło to 20 minut. Ziemniaczki przelewamy zimną wodą i studzimy. Jeśli używamy kukurydzy w kolbie - gotujemy ją 10-15 minut, studzimy i odkrawamy ziarna od kolby.
-
W międzyczasie cukinię myjemy i kroimy na półplasterki (lub ćwierć-plasterki). Pomidora kroimy w kostkę. Tofu w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cukinię i smażymy 5 minut, do zarumienienia.
-
Na patelnię dorzucamy czosnek i kukurydzę (ziarna odkrojone od kolby lub odsączone z zalewy z puszki) oraz kurkumę, curry i kolendrę. Mieszamy i smażymy 2 minuty.
-
Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora, smażymy 3-4 minuty. Dolewamy sosu sojowego, mieszamy. Warzywa z patelni przekładamy do miski.
-
Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty. Dorzucamy ziemniaki i wsypujemy sól i przyprawę do ziemniaków. Smażymy do zarumienienia, mieszając co jakiś czas.
-
Na patelnię dodajemy usmażone wcześniej cukinię z kukurydzą i pomidorem, mieszamy całość. Danie podajemy posypane szczypiorkiem i opcjonalnie posypane świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!