Letni misz-masz z cukinią i kukurydzą

Kategorie specjalne

To co w pełni lata najtańsze i najsmaczniejsze – ziemniaki, cukinia, pomidor, oraz kukurydza i tofu. Świetnie doprawione, pyszne wege danie.

Porcje 2-3
Cook Time 35 mins

Składniki

  • 500-600g młodych ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni pomidor (lub ½ pomidorów krojonych z puszki)
  • 1 kolba kukurydzy lub ½ puszki
  • 1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego (180-200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: kurkumy, curry, kolendry (można pominąć lub zastąpić pieprzem ziołowym), przyprawy do ziemniaków, soli
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: szczypiorek lub inna ulubiona zielenina

Instrukcje

  • Młode ziemniaczki myjemy i gotujemy (bez obierania, w całości) al dente, w przypadku moich małych ziemniaków zajęło to 20 minut. Ziemniaczki przelewamy zimną wodą i studzimy. Jeśli używamy kukurydzy w kolbie - gotujemy ją 10-15 minut, studzimy i odkrawamy ziarna od kolby.

    Letni misz-masz z cukinią i kukurydzą

  • W międzyczasie cukinię myjemy i kroimy na półplasterki (lub ćwierć-plasterki). Pomidora kroimy w kostkę. Tofu w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cukinię i smażymy 5 minut, do zarumienienia.

    Letni misz-masz z cukinią i kukurydzą

  • Na patelnię dorzucamy czosnek i kukurydzę (ziarna odkrojone od kolby lub odsączone z zalewy z puszki) oraz kurkumę, curry i kolendrę. Mieszamy i smażymy 2 minuty.
  • Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora, smażymy 3-4 minuty. Dolewamy sosu sojowego, mieszamy. Warzywa z patelni przekładamy do miski.

    Letni misz-masz z cukinią i kukurydzą

  • Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty. Dorzucamy ziemniaki i wsypujemy sól i przyprawę do ziemniaków. Smażymy do zarumienienia, mieszając co jakiś czas.

    Letni misz-masz z cukinią i kukurydzą

  • Na patelnię dodajemy usmażone wcześniej cukinię z kukurydzą i pomidorem, mieszamy całość. Danie podajemy posypane szczypiorkiem i opcjonalnie posypane świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

    Letni misz-masz z cukinią i kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close