Zimowa kasza z brukselką i marchewką

Jeśli nie wyrośliście z dziecięcej awersji do brukselki, warto dać jej jeszcze jedną szansę i brukselkę usmażyć! Smażona brukselka zachowuje piękny kolor i jędrność. Lubi się z sosem sojowym, warto przełamać jej lekko gorzki smak syropem (np. klonowym) i dosmaczyć innymi przyprawami.

W tym daniu to brukselka wiedzie prym, a towarzyszą jej marchewka, kasza i ciecierzyca. I uwierzcie – smak całości pozytywnie Was zaskoczy, bo o nudzie nie ma tu mowy.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 200-250g kaszy drobnej np. orkiszowej, jęczmiennej czy jaglanej
  • 700g brukselki
  • 3 marchewki (450-500g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 400g ugotowanej ciecierzycy (u mnie kupna, z dużego słoika)
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich
  • po ⅓ łyżeczki: pieprzu, soli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/daktylowego (lub ew. cukru)
  • 2 łyżki octu np. jabłkowego, winnego lub ryżowego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: 3-4 łyżki tahini, natka pietruszki lub inna zielenina

Instrukcje

  • Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brukselkę myjemy, oczyszczamy z nadpsutych liści i kroimy w ćwiartki. Czosnek siekamy drobno.

    Zimowa kasza z brukselką i marchewką

  • Kaszę gotujemy według instrukcji - ja kaszę orkiszową gotowałam 18 minut.
  • Na dużej patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 4 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy marchewkę i smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając.

    Zimowa kasza z brukselką i marchewką

  • Na patelnię dodajemy brukselkę i smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy czosnek oraz sypkie przyprawy i mieszamy przez 2-3 minuty.

    Zimowa kasza z brukselką i marchewką

  • Na patelnię dodajemy ciecierzycę oraz: sos sojowy, syrop i ocet. Mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty.

    Zimowa kasza z brukselką i marchewką

  • Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy ją z daniem.

    Zimowa kasza z brukselką i marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close