Paleo ryż z kalafiora ze szparagami
Ryż z kalafiora to alternatywa dla ryżu dla tych, którzy unikają nasyconych węglowodanami posiłków ze względu na ograniczenia zdrowotne (cukrzyca, choroby autoimmunologiczne) lub diecie niskokalorycznej. Z ryżem z kalafiora można eksperymentować do woli i łączyć go z innymi warzywami, na przykład z marchewką, papryką czy szpinakiem. Przed podaniem danie koniecznie posypujemy dużą ilością zieleniny oraz dodatkami, takimi jak orzechy czy pestki granatu. Jeśli lubisz treściwą, mokrą konsystencję – dodaj oliwy, ajwaru lub pesto.
Składniki
- 1 główka średniego kalafiora
- 1 pęczek szparagów (500g)
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (jeśli nie masz go na stanie lub nie lubisz - zastąp kolendrą w proszku lub pomiń)
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala lub curry w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- do podania (do wyboru): ½ pęczka szczypiorku, świeża kolendra, pestki z ⅓-½ owocu granatu, 2 garści orzechów (laskowe lub włoskie)
- opcjonalnie: oliwa do polania, pesto lub ajwar jako sos
Instrukcje
-
Do przygotowania dania będziemy potrzebować dużej patelni lub woka do smażenia dania oraz dużej miski lub sporego garnka do starcia kalafiora na ryż.
-
Kalafiora obieramy z liści, myjemy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki - jeśli masz z tym problemy, możesz podzielić kalafiora na różyczki i wówczas zetrzeć go na tarce. Jeśli masz rozdrabniacz kuchenny lub malakser, możesz użyć go zamiast tarki.
-
Startego kalafiora umieszczamy w misce/garnku i odkładamy na bok.
-
Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półtalarki lub kostkę. Szparagi myjemy dokładnie, żeby pozbyć się pyłu. Każdego szparaga z osobna przełamujemy w około ⅓ długości i zdrewniałe końcówki wyrzucamy, zostawiamy ⅔ części szparaga poczynając od główki. Pozostawione części szparaga kroimy na 3-4 części. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni na średnim gazie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek, szparagi i cukinię i smażymy 4-5 minut. Warzywa zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok do miski lub garnka.
-
Na patelnię wlewamy kolejne 2 łyżki oleju i dodajemy “ryż” z kalafiora, czyli starego kalafiora Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Smażymy na zmniejszonym ogniu 7-8 minut, mieszamy co jakiś czas. Patelnię można przykryć pokrywką, skróci to nieco czas przygotowania ryżu z kalafiora. Jeśli nie mamy wystarczająco dużej patelni lub woka, możemy ryż z kalafiora usmażyć w dwóch turach, każdą z połową ilości przypraw.
-
Cukinię i szparagi możemy albo dodać do kalafiorowego ryżu i wymieszać razem z nim, albo podając danie w miskach wyłożyć najpierw ryż, a na wierzch cukinię i szparagi.
-
Przed podaniem danie posypujemy dodatkami według własnego wyboru: orzechami (dzięki nim danie będzie bardziej sycące), szczypiorkiem lub kolendrą (nadadzą daniu świeżości), pestkami granatu (nadadzą daniu słodyczy i orientalnej nuty). Danie jest lekkie i raczej suche, więc jeśli preferujesz bardziej treściwą konsystencję - dodaj do niego oliwę, pesto bazyliowe lub ajwar.