Zielony omlet z mąki z ciecierzycy
Składniki
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody albo mleka roślinnego albo ½ wody i ½ szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego albo 1 ząbek świeżego czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, ostatnią słodkiej papryki w proszku (można pominąć)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju do smażenia
- opcjonalne dodatki: kilka pomidorków koktajlowych
- nieprzywierająca patelnia
Instrukcje
-
Mąkę z ciecierzycy, przyprawy (czosnek, kurkumę, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz), płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, łyżkę oliwy i wodę/mleko roślinne oraz garść szpinaku blendujemy (ja robię to blenderem ręcznym) do uzyskania gładkiej masy.
-
Na dobrej, nieprzywierającej patelni (polecam patelnię do naleśników) rozgrzewamy na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 1 łyżkę oleju do smażenia. Wylewamy masę na omleta. Opcjonalnie możemy teraz wyłożyć na masę kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych. Zmniejszamy moc palnika do piątki, patelnię przykrywamy pokrywką, omleta smażymy 3-4 minuty.
-
Następnie omleta przewracamy na drugą stronę. Ja omleta zsuwam (usmażoną stroną) na pokrywkę od patelni, a następnie nakrywam pokrywkę od góry patelnią (uwaga, jest gorąca!) i przytrzymując pokrywkę przyciśniętą do patelni, szybkim ruchem obracam patelnię z powrotem na prawidłową stronę. Omleta dosmażamy jeszcze 1-2 minuty, po czym patelnię zdejmujemy z palnika.
-
Taki omlet jest bardzo pożywny i sycący. Polecam zjeść go w towarzystwie pieczywa i obowiązkowo warzyw. Można nim nadziać kanapkę czy bajgla i stworzyć "burgera" z omletem. Smacznego!