Kolorowa tofucznica
Tofucznica z moim sprawdzonym, ulubionym zestawem przypraw: kurkumą, słodką papryką w proszku, solą i pieprzem. Jeśli masz płatki drożdżowe – są mile widziane, ale nie są konieczne. Dzięki dodatkowi kilku warzyw – pora, pomidora i czerwonej cebuli – uzyskujemy kolorową, wyjątkowo zdrową i pożywną wersję tofucznicy.
Prostsze wersje tofucznicy to moja ulubiona tofucznica z porem, wiosenna tofucznica z botwinką, letnia – z pomidorem, i jesienna – z kurkami. Innymi świetnymi pomysłami na obecność tofu w śniadaniu będą umamiczna pasta z wędzonego tofu, ziołowy twarożek z tofu, słodki twarożek, albo mus z tofu i banana.
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
- ok. ¼ pora (ok. 100-120g)
- 1 niewielka czerwona cebula (ok. 100-120g)
- 1 pomidor (ok. 100-120g)
- 2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- ⅓ łyżeczki kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
- ⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
Instrukcje
-
Umyte warzywa kroimy: cebulę w piórka, pora w plasterki, pomidora w kosteczkę.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy pora i cebulę, podsmażamy 2 minuty.
-
W międzyczasie tofu kruszymy dłońmi na drobno w dłoniach. Alternatywnie zamiast miażdżenia rękami, można je rozgnieść tłuczkiem albo widelcem. Na patelnię dodajemy pokruszone tofu, pokrojonego pomidora i wszystkie przyprawy, mieszając smażymy przez 3 minuty.
-
Dodajemy płatki drożdżowe - jeśli ich nie masz, tym razem pomiń i kup na następny raz. Na patelnię dodajemy 2 łyżki wody, mieszamy całość i po 1 minucie ściągamy patelnię z palnika.
-
Taką pełną warzyw tofucznicę możemy zjeść z chlebem (posmarowanym roślinnym masłem, oliwą albo hummusem) na śniadanie czy kolację. Na lunch/obiad można ją podać z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką/kiszoną kapustą. Smacznego!