udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tofucznica z pomidorem

Co dieta roślinna proponuje na śniadanie oprócz kanapek, hummusu, wege pasztetów, owsianek (u mnie rzadkie), burgerów (u mnie częste)? Na przykład tofucznicę, czyli roślinny odpowiednik jajecznicy.

Jak wypada tofucznica w porównaniu z jajecznicą jeśli chodzi o wartości odżywcze? Jajecznica ma większą zawartość witaminy A i B12, a tofucznica – więcej witaminy C i K. Natomiast tofucznica jest zdecydowanie bogatsza biało (!) i aminokwasy, składniki mineralne (żelazo, wapń, magnez itd.), w przeciwieństwie do jajecznicy nie ma cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Dostarcza za to zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych LA i ALA (które m.in. pomagają w utrzymaniu prawidłowego cholesterolu we krwi i wpływają na kondycję komórek nerwowych i mózgu).

Źródło: https://salaterka.pl/tofucznica-vs-jajecznica/ (szacun dla Salaterka.pl za tę analizę!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 kostka tofu (180g)
1 większy pomidor lub 2 niewielkie
½ cebuli
1 łyżka oleju (rzepakowy, kokosowy lub inny)
⅓ łyżeczki kurkumy (można pominąć, jest głównie dla koloru, albo zastąpić przyprawą curry)
⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
opcjonalnie: garść posiekanego szczypiorku

Instrukcje

1
Cebulę kroimy w drobną kostkę lub w pół-piórka. Pomidora kroimy w średnią kostkę.
2
Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, smażymy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 2 minuty.
3
Tofu odsączamy z wody i rozgniatamy na drobne kawałeczki palcami lub rozgniatamy za pomocą widelca. Tofu wsypujemy na patelnię, dodajemy kurkumę (lub przyprawę curry) paprykę w proszku, Mieszamy i smażymy przez 2 minuty.
4
Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora oraz sól i pieprz. Dusimy przez kolejne 4 minuty. Jeśli pomidor był wodnisty i tofucznica wyszła za rzadka - możemy podsmażyć ją chwilę dłużej i odparować wodę. Jeśli tofucznica wyszła sucha - na patelnię dolewamy 1-2 łyżki wody i mieszamy.
5
Przed podaniem tofucznicę możemy posypać posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem ze smarowidłami (według mnie najlepiej sprawdza się neutralny w smaku hummus) i opcjonalnie świeżymi sałatami i warzywami (rzodkiewka, ogórek)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode