Kanapki z jedwabistą tofucznicą i szczypiorkiem

Kategorie specjalne

Jedwabista, rozpływająca się w ustach tofucznica, czyli wegańska „jajecznica”. Doprawiona w punkt. Podana ze szczypiorkiem na kromce chleba.

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 350g jedwabistego tofu (tzw. silken tofu)
  • 10g wegańskiego masła lub oliwy
  • po ½ łyżeczki: czosnku granulowanego, słodkiej papryki
  • po ⅓ łyżeczki: soli (połowę możesz zastąpić czarną solą kala namak), kurkumy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 4 duże kromki chleba
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • 2 pomidory

Instrukcje

  • Na patelni rozgrzewamy wegańskie masło lub oliwę. Wrzucamy całą kostkę jedwabistego tofu (w całości, jeśli pęknie lub się pokruszy - nic nie szkodzi).

    Kanapki z jedwabistą tofucznicą i szczypiorkiem

  • Tofu na patelni za pomocą drewnianej łopatki kroimy na kilkanaście średniej wielkości kawałków (nie krój na zbyt małe kawałki, podczas smażenia jeszcze stracą na objętości i jeszcze się rozpadną). Smażymy 4 minuty, mieszamy i znów smażymy 3 minuty.

    Kanapki z jedwabistą tofucznicą i szczypiorkiem

  • Do tofu wsypujemy przyprawy i płatki drożdżowe, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty.

    Kanapki z jedwabistą tofucznicą i szczypiorkiem

  • Szczypiorek siekamy, pomidora kroimy. Kromki pieczywa można opcjonalnie zgrillować (np. w grillu elektrycznym) albo przysmażyć na rumiano na patelni.
  • Na kroimy przenosimy ostrożnie za pomocą łopatki kuchennej jedwabistą tofucznicę. Z wierzchu posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem, jeśli masz młynek do pieprzu - polecam je posypać świeżo mielonym pieprzem.

    Kanapki z jedwabistą tofucznicą i szczypiorkiem

  • Kanapki z tofucznicą podajemy z pomidorem. Smacznego i na zdrowie!

    Kanapki z jedwabistą tofucznicą i szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close