Wegańskie racuchy z czereśniami

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Idealne weekendowe śniadanie albo podwieczorek? Te racuchy to moje ostatnie odkrycie – do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, nie potrzebne są jajka ani mleko (nawet roślinne). Dodatek czereśni nadaje słodyczy, kwaskowatości i koloru (ale możesz użyć innych owoców).

Masa na racuchy rośnie, kiedy my bierzemy kąpiel, czytamy gazetę, robimy porządki, gotujemy coś innego. Masę możecie też przygotować poprzedniego dnia, na noc wstawić do lodówki, a rano po prostu wyciągnąć z lodówki i smażyć z niej racuchy.

Jako że mamy pełnię letniego sezonu na czereśnie – wykorzystałam je w przepisie, ale w zamian możecie użyć truskawek, malin, wiśni lub tradycyjnie jabłka.

Porcje 2
Czas przygotowania 90 min

Składniki

  • 300-400g czereśni (albo 250-300g owoców bez pestek)
  • 2 szklanki mąki pszennej (może być zwykła pszenna, orkiszowa lub pełnoziarnista - pełnoziarnistą najlepiej zmieszać ze zwykłą pszenną pół na pół)
  • 1 szklanka wody + 1 łyżka oleju (albo 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego)
  • 25g drożdży świeżych (¼ standardowej paczki) lub 1 paczka suszonych drożdży (7g)
  • 1 łyżka cukru białego lub trzcinowego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropelek aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka wanilii w proszku lub ziarenka wydłubane z laski wanilii
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • opcjonalnie do podania: cukier puder, świeże owoce

Instrukcje

  • Do szklanki nalej ciepłej wody z kranu - ma być ciepła, ale nie gorąca, taka, aby miło zanurzało ci się w niej ręce. Jeśli używasz mleka - podgrzej je na małym gazie przez 1 minutę, ma być niewiele cieplejsza niż Twoja ręka. Wodę+ 1 łyżkę oleju lub mleko roślinne przelej do miski (ceramicznej lub plastikowej, unikaj metalu do drożdży), dodaj 1 łyżkę cukru i pokrusz świeże drożdże lub wsyp suszone. Pomieszaj chwilę, po czym odstaw na 15-20 minut.
  • Czereśnie umyj, a następnie rękami dziel na pół i wydłubuj pestki, pestki wyrzuć.
  • Odmierz 2 szklanki mąki i wsyp ją do dużej plastikowej lub ceramicznej miski (unikaj metalu). Masa na racuchy będzie rosła, więc miska musi być na tyle duża, żeby masa z niej nie wypłynęła. Dodaj ⅓ łyżeczki soli oraz opcjonalnie cukier wanilinowy/wanilię w proszku. Wlej wodę z drożdżami i wrzuć czereśnie. Całość porządnie wymieszaj łyżką.
  • Miskę z masą na racuchy przykryj delikatnie folią aluminiową (albo ściereczką kuchenną) i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut do 1 godziny, najlepiej w ciepłym miejsce - na słońcu czy w pobliżu dzbanka z herbatą, a w lecie - po prostu na blacie. Po tym czasie sprawdź, czy masa wyrosła i czy “bąbelkuje” - jeśli tak, jest gotowa.
  • Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Nabieraj po 1 łyżce masy i wrzucaj na olej. Racuchy smaż po 2-3 minuty z każdej strony tak, aby usmażyły się w środku i żeby były chrupiące. Jeśli używasz większej ilości tłuszczu, po smażeniu połóż racuchy na papierowym ręczniku rozłożonym na talerzu, żeby ociekły z tłuszczu. Jeśli nie chcesz smażyć racuchów z całości masy, możesz ją schować do lodówki i zużyć w przeciągu dnia. Masa nieco opadnie, ale podczas smażenia na patelni racuchy bez problemu urosną.
  • Racuchy są mało słodkie, więc możesz je podać posypane cukrem pudrem (choć pyszne są też bez cukru!), ze świeżymi owocami albo według własnego pomysłu (z syropem klonowym, masłem orzechowym, powidłami). Można je jeść na zimno. Rauchy można też odgrzać - nie używaj do tego celu tłuszczu, wystarczy odgrzanie na suchej patelni po 1 minucie z każdej strony.

Komentarze:

  1. mniam, idealny pomysł na niedzielne śniadanie! 🙂

  2. Zrobiłam z malinami. Wyszły boskie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close