Bezjajeczna pasta z koperkiem

Składniki

,

Kategorie specjalne

,

Pastę „bezjajeczną” dotychczas robiłam ze szczypiorkiem (zazwyczaj z ciecierzycy, rzadziej z tofu), ale tym razem zazieleniłam ją koperkiem – i to był strzał w dziesiątkę. Jest świeża i fajna po prostu na wiosnę. A na święta wielkanocne może być białkowym dodatkiem do chleba

Pasta z dodatkiem chrzanu zyska pazura, ale jeśli nie lubicie ostrości w smarowidłach, to go po prostu pomińcie.

A jeśli nie macie (lub nie lubicie) ciecierzycy lub koperku – polecam równie świeży, zielony i nieco lżejszy szczypiorkowy twarożek z tofu!

Składniki

  • 125g suchej ciecierzycy (ok. 300g po ugotowaniu) lub ¾ słoika ciecierzycy (w dużych słoikach z ciecierzycą z zalewą jest 400g ciecierzycy)
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu (kuonego lub domowego np. z aquafaby lub mleka sojowego)
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, soli (może być kala namak lub zwykła biała sól), pieprzu
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki chrzanu tartego (zwłaszcza jeśli lubisz ostrzejsze smaki)
  • 1 mały pęczek koperku lub ½ większego
  • 2-3 łyżki wody

Instrukcje

  • Suchą ciecierzycę moczymy w wodzie przez 8h, a następnie gotujemy w nowej wodzie przez około 1h, aż ziarna staną się miękkie, studzimy. Jeśli używasz ciecierzycy ze słoika - przepłucz ją pod wodą na sitku.

    Bezjajeczna pasta z koperkiem

  • Ciecierzycę wraz z pozostałymi składniki poza koperkiem umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania, blendujemy. Jeśli masa będzie bardzo gęsta i ciężko będzie ją zblendować, do masy można dodać 2-3 łyżki przegotowanej/butelkowanej wody. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy go z pastą.

    Bezjajeczna pasta z koperkiem

  • Pasta świetnie smakuje z żytnim chlebem albo chlebem z chrupiącą skórką i warzywami - kiszonym lub świeżym ogórkiem, rzodkiewką lub pomidorem. Smacznego!

    Bezjajeczna pasta z koperkiem

Komentarze:

  1. Jak długo może stać po zrobieniu ?

    1. gosia Author says:

      Cześć! Pasta może stać w lodówce (polecam przechowywać smarowidła w zamykanych plastikowych pudełkach lub słoikach) do 4 dni. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close