Bezjajeczna pasta z koperkiem

Pastę „bezjajeczną” dotychczas robiłam ze szczypiorkiem (zazwyczaj z ciecierzycy, rzadziej z tofu), ale tym razem zazieleniłam ją koperkiem – i to był strzał w dziesiątkę. Jest świeża i fajna po prostu na wiosnę. A na święta wielkanocne może być białkowym dodatkiem do chleba
Pasta z dodatkiem chrzanu zyska pazura, ale jeśli nie lubicie ostrości w smarowidłach, to go po prostu pomińcie.
A jeśli nie macie (lub nie lubicie) ciecierzycy lub koperku – polecam równie świeży, zielony i nieco lżejszy szczypiorkowy twarożek z tofu!
Składniki
- 125g suchej ciecierzycy (ok. 300g po ugotowaniu) lub ¾ słoika ciecierzycy (w dużych słoikach z ciecierzycą z zalewą jest 400g ciecierzycy)
- 3 łyżki wegańskiego majonezu (kuonego lub domowego np. z aquafaby lub mleka sojowego)
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1-2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, soli (może być kala namak lub zwykła biała sól), pieprzu
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki chrzanu tartego (zwłaszcza jeśli lubisz ostrzejsze smaki)
- 1 mały pęczek koperku lub ½ większego
- 2-3 łyżki wody
Instrukcje
-
Suchą ciecierzycę moczymy w wodzie przez 8h, a następnie gotujemy w nowej wodzie przez około 1h, aż ziarna staną się miękkie, studzimy. Jeśli używasz ciecierzycy ze słoika - przepłucz ją pod wodą na sitku.
-
Ciecierzycę wraz z pozostałymi składniki poza koperkiem umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania, blendujemy. Jeśli masa będzie bardzo gęsta i ciężko będzie ją zblendować, do masy można dodać 2-3 łyżki przegotowanej/butelkowanej wody. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy go z pastą.
-
Pasta świetnie smakuje z żytnim chlebem albo chlebem z chrupiącą skórką i warzywami - kiszonym lub świeżym ogórkiem, rzodkiewką lub pomidorem. Smacznego!
Jak długo może stać po zrobieniu ?
Cześć! Pasta może stać w lodówce (polecam przechowywać smarowidła w zamykanych plastikowych pudełkach lub słoikach) do 4 dni. Pozdrawiam!