Koktajl czeko-śliwka
Co na jesienny deser? Dziś proponuję opcję dużo szybszą i prostszą niż szarlotka czy placek ze śliwkami, mianowicie koktajl śliwkowo-czekoladowy.
Składniki
- 400-500g słodkich śliwek
- ½-1 gruszka (można zastąpić ½ banana)
- ½ szklanki wody lub mleka roślinnego, u mnie woda (daj ¾ szklanki jeśli wolisz mniej gęsty koktajl)
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżka masła orzechowego (można pominąć jeśli nie lubisz masła orzechowego lub użyłeś mleka roślinnego a nie wody)
Instrukcje
-
Śliwki i gruszkę umyj, odkrój pestki.
-
Owoce, wodę/mleko roślinne i kakao oraz opcjonalnie masło orzechowe umieść w naczyniu do blendowania lub misce. Blednuj przez 1-2 minuty do uzyskania gładkiego koktajlu.
-
Koktajl najlepiej smakuje schłodzony w lodówce lub z kostką lodu. Smacznego!
o mamo, połączenie śliwki i kakao! Jakie to musi być pyszne! Jutro wyciągam mój blender z ariete i robię, bo mam sporo śliwek od rodziców