Składniki
banan, czekolada, masło orzechowe, orzechy laskowe, płatki owsiane
banan, czekolada, masło orzechowe, orzechy laskowe, płatki owsiane
Kochane śniadaniowe łasuchy, mam dla Was coś ekstra! Jeśli tak jak ja nie miewacie w lodówce roślinnego mleka (ja nie kupuję, bo drogie, i ciężko mi wykorzystać litr mleka w kilka dni), to wcale nie znaczy, że nie da zrobić przyzwoitej wegańskiej owsianki, o nie!
Ja owsianki przygotowuję zazwyczaj na wodzie. Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę masła orzechowego dla uzyskania kremowej struktury, a w bardziej rozpustny dzień dorzucam do tego dwa kawałki gorzkiej czekolady. Wykańczam owocami, orzechami, syropem klonowym. Po takiej owsiance człowiek tryska energią, a głód mu niestraszny przez kilka godzin!
A jeśli jesteś fanem owsianek, polecam też owsiankę marchewkową, owsiankę z malinami i tahini, najlepszy sos do owsianki z masła orzechowego, oraz niebanalną owsiankę wytrawną – na słono, podaną z hummusem i warzywami.