Owsianka czekoladowa na wodzie

Kochane śniadaniowe łasuchy, mam dla Was coś ekstra! Jeśli tak jak ja nie miewacie w lodówce roślinnego mleka (ja nie kupuję, bo drogie, i ciężko mi wykorzystać litr mleka w kilka dni), to wcale nie znaczy, że nie da zrobić przyzwoitej wegańskiej owsianki, o nie!

Ja owsianki przygotowuję zazwyczaj na wodzie. Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę masła orzechowego dla uzyskania kremowej struktury, a w bardziej rozpustny dzień dorzucam do tego dwa kawałki gorzkiej czekolady. Wykańczam owocami, orzechami, syropem klonowym. Po takiej owsiance człowiek tryska energią, a głód mu niestraszny przez kilka godzin!

A jeśli jesteś fanem owsianek, polecam też owsiankę marchewkową, owsiankę z malinami i tahini, najlepszy sos do owsianki z masła orzechowego, oraz niebanalną owsiankę wytrawną – na słono, podaną z hummusem i warzywami.

Porcje 1
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½-1 łyżeczka nasion chia (można pominąć)
  • 1 szklanka wody (można też użyć mleka roślinnego albo pół na pół woda i mleko)
  • 1-2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2-3 kostki czekolady gorzkiej (polecam czekoladę 70%+ kakao)
  • opcjonalnie: szczypta soli
  • do podania: owoce (najlepsze będą czerwone owoce np. maliny, truskawki, wiśnie, albo banan), kilka orzechów laskowych, ew. syrop klonowy

Instrukcje

  • Płatki owsiane i nasiona chia (jeśli ich używamy) wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą, stawiamy na średniej mocy palnika (u mnie piątka w 9-stopniowej skali).
  • Czekamy do momentu zagotowania, a następnie zmniejszamy gaz na mały (u mnie dwójka w 9-stopniowej skali) i gotujemy płatki przez około 3-5 minut, mieszając łyżką od czasu do czasu i pilnując, żeby nie przywarły do dna garnka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli owsianka wydaje się za gęsta, jeśli lubimy rzadszą konsystencję - dodajemy ¼ szklanki wody i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli natomiast jest za rzadka - dodaj 1-2 łyżki płatków owsianych i przemieszaj.
  • Pod koniec gotowania do owsianki dodajemy szczyptę soli, pokruszoną na mniejsze kawałeczki gorzką czekoladę oraz 1 łyżeczkę masła orzechowego, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami - owocami, dodatkową 1 łyżeczką masła orzechowego, pokrojonymi orzechami, ew. syropem klonowym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close