Jaglanka z borówkami

Kategorie specjalne

Alternatywa dla śniadaniowej owsianki – jaglanka – to kasza jaglana ugotowana na mleku, podana z owocami i dodatkami. Jeśli jesteś miłośnikiem owsianek i słodkich śniadań, jaglanka urozmaici twój śniadaniowy repertuar.

Jaglankę polecam podać z furą świeżych owoców i masłem orzechowym (które jest źródłem białka). Podana z bananem będzie od niego lekko słodka, ale można ją dodatkowo dosłodzić pod swój gust.

Jaglanka spakowana do pudełka lub słoiczka to fajna opcja na śniadanie lub drugie śniadanie na wynos, np. do pracy czy szkoły.

Porcje 1
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (polecam sojowe)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu! można pominąć ten składnik)
  • ⅓ banana
  • 80g borówek (2 garści)
  • 1 łyżka masła orzechowego (u mnie z orzechów laskowych, ale może być zwykłe z orzechów ziemnych)
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki syropu z agawy/klonowego/daktylowego lub miodu

Instrukcje

  • Kaszę jaglaną w miseczce lub szklance zalewamy ciepłą wodą z kranu, po czym przelewamy na bardzo drobnym sitku i opłukujemy bieżącą wodą.
  • Kaszę przesypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem roślinnym i zagotowujemy lekko. Ja na początku włączyłam palnik na szóstkę w 9-stopniowej skali, a po zagotowaniu się kaszy przykryłam garnek i zmniejszyłam moc palnika do czwórki. Gotowałam około 12 minut. Jeśli kasza za bardzo bulgocze albo zaczyna przywierać do garnka - zmniejszamy moc palnika, mieszamy kaszę porządnie, dolewamy 3-4 łyżki wody lub mleka.

    Jaglanka z borówkami

  • Ugotowaną jaglanką podajemy z pokrojonymi plasterkami banana, umytymi borówkami, polewamy masłem orzechowym i ewentualnie dosładzamy syropem lub miodem. Smacznego!

    Jaglanka z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close