Smoothie migdałowo-nektarynkowe
Chodziły za mną soczyste nektarynki i wymyśliłam sobie smoothie z ich udziałem. Dorzuciłam płatki migdałów zmielone na mleko, marchewkę dla zdrowia i koloru, kardamon i miętę dla smaku. Smaczne, zwłaszcza schłodzone!
Składniki
- 4 nektarynki
- 1 marchewka (ok. 100g)
- 50g płatków migdałowych (można w zamian użyć 2 szklanek mleka migadałowego)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru w proszku lub kawałek startego świeżego imbiru
- 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/cukru/miodu
- kilka-kilkanaście listków mięty
Instrukcje
-
Płatki migdałów zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do zmięknięcia na minimum pół godziny (można na kilka godzin albo całą noc).
-
Wodę z moczenia migdałów odlewamy, a następnie blendujemy je z 2 szklankami świeżej wody.
-
Do naczynia do blendowania dorzucamy umyte i pokrojone nektarynki, marchewkę oraz syrop/sukier/miód, kardamon, imbir i listki mięty. Blendujemy. Voilà - gotowe, na zdrowie! W gorący dzień smoothie pysznie smakuje schłodzone w lodówce :).