Smoothie migdałowo-nektarynkowe

Danie

Kategorie specjalne

Chodziły za mną soczyste nektarynki i wymyśliłam sobie smoothie z ich udziałem. Dorzuciłam płatki migdałów zmielone na mleko, marchewkę dla zdrowia i koloru, kardamon i miętę dla smaku. Smaczne, zwłaszcza schłodzone!

Porcje 3-4
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 4 nektarynki
  • 1 marchewka (ok. 100g)
  • 50g płatków migdałowych (można w zamian użyć 2 szklanek mleka migadałowego)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku lub kawałek startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/cukru/miodu
  • kilka-kilkanaście listków mięty

Instrukcje

  • Płatki migdałów zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do zmięknięcia na minimum pół godziny (można na kilka godzin albo całą noc).
  • Wodę z moczenia migdałów odlewamy, a następnie blendujemy je z 2 szklankami świeżej wody.
  • Do naczynia do blendowania dorzucamy umyte i pokrojone nektarynki, marchewkę oraz syrop/sukier/miód, kardamon, imbir i listki mięty. Blendujemy. Voilà - gotowe, na zdrowie! W gorący dzień smoothie pysznie smakuje schłodzone w lodówce :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close