Deser pełen owoców zaromatyzowanych poprzez pieczenie i dzięki kruszonce. Wegańską kruszonką możemy zrobić (w zamian masła) na bazie margaryny albo oleju kokosowego. A zamiast mąki zastosujemy płatki owsiane, płatki migdałów i wiórki kokosowe, dosłodzone tylko odrobinę.
Super prosta do upieczenia rzecz, polecam zwłaszcza zrobić i podać takie śliwki jeszcze ciepłe na odwiedziny gości. Smacznego!
Czas przygotowania
40 min
-
650g śliwek
-
¾ szklanki płatków owsianych
-
½ szklanki płatków migdałów
-
2-3 łyżki wiórków kokosowych
-
2-3 łyżki cukru
-
½-1 łyżeczka przyprawy do piernika (albo ½ łyżeczki cynamonu)
-
5-6 łyżek margaryny lub oleju kokosowego
-
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.
-
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
-
Naczynie do zapiekania smarujemy 1 łyżeczką margaryny lub oleju, układamy śliwki.
-
Margarynę (lub olej kokosowy jeśli jest zestalony) roztapiamy w małym garnuszku na małej mocy palnika (u mnie dwójka w 9-stopniowej skali). Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane, płatki migdałów, cukier, wiórki kokosowe i przyprawę do piernika (lub cynamon) mieszamy w misce z roztopioną margaryną lub olejem kokosowym.
-
Śliwki posypujemy w miarę równomiernie kruszonką. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, w razie potrzeby nieco dłużej, do zarumienienia się kruszonki.
-
Śliwki pod kruszonką polecam jeść lekko wystudzone. Można je podać z gałką wegańskich lodów, najlepiej waniliowych. Smacznego!