Śliwki pod kruszonką

Deser pełen owoców zaromatyzowanych poprzez pieczenie i dzięki kruszonce. Wegańską kruszonką możemy zrobić (w zamian masła) na bazie margaryny albo oleju kokosowego. A zamiast mąki zastosujemy płatki owsiane, płatki migdałów i wiórki kokosowe, dosłodzone tylko odrobinę.

Super prosta do upieczenia rzecz, polecam zwłaszcza zrobić i podać takie śliwki jeszcze ciepłe na odwiedziny gości. Smacznego!

Porcje 4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 650g śliwek
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki płatków migdałów
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki cukru
  • ½-1 łyżeczka przyprawy do piernika (albo ½ łyżeczki cynamonu)
  • 5-6 łyżek margaryny lub oleju kokosowego

Instrukcje

  • Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  • Naczynie do zapiekania smarujemy 1 łyżeczką margaryny lub oleju, układamy śliwki.

    Śliwki pod kruszonką

  • Margarynę (lub olej kokosowy jeśli jest zestalony) roztapiamy w małym garnuszku na małej mocy palnika (u mnie dwójka w 9-stopniowej skali). Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane, płatki migdałów, cukier, wiórki kokosowe i przyprawę do piernika (lub cynamon) mieszamy w misce z roztopioną margaryną lub olejem kokosowym.
  • Śliwki posypujemy w miarę równomiernie kruszonką. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, w razie potrzeby nieco dłużej, do zarumienienia się kruszonki.

    Śliwki pod kruszonką

  • Śliwki pod kruszonką polecam jeść lekko wystudzone. Można je podać z gałką wegańskich lodów, najlepiej waniliowych. Smacznego!

    Śliwki pod kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close