Wyjątkowo pyszne za sprawą aromatu wanilii i skórki cytrynowej, wilgotny placek ze śliwkami wdzięczącymi się z zagłębień ciasta. Kto spróbował, ten uśmiecha się do kolejnego kawałka ;).
Czas przygotowania
70 min
-
500g śliwek (można użyć innych owoców np. moreli, brzoskwiń, jeżyn, wydrylowanych wiśni)
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
½ szklanki mąki migdałowej lub mielonych migdałów/orzechów laskowych (lub mąki ziemniaczanej lub ostatecznie pszennej)
-
½ szklanki cukru (biały, trzcinowy, kokosowy lub erytrol)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
⅓ łyżeczki soli
-
ziarenka z ½ laski wanilii (lub ½ łyżeczki wanilii w proszku)
-
¾ szklanki mleka sojowego
-
1 łyżka octu spirytusowego
-
150g jogurtu roślinnego (najlepszy będzie waniliowy skyr, ale można też użyć np. kokosowego naturalnego)
-
½ szklanki oleju
-
skórka otarta z 1 cytryny