Koktajl burak-banan-gruszka
Zawsze kiedy udaje mi się włączyć warzywa do szybkich przekąsek i deserów jestem dumna i czuję, że rozpiera mnie zdrowie. 🙂
Pamiętajcie – koktajle nie wymagają użycia mleka (ani krowiego ani roślinnego), zamiast niego używajmy wody. Dodatek banana nada temu koktajlowi gładkości i słodyczy, ale możecie go dosłodzić miodem.
Składniki
- 1 mały surowy burak lub ½ dużego (około 1 szklanka pokrojonego w kosteczkę buraka)
- 1 banan
- 1 gruszka
- ½-¾ szklanki wody
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki miodu
Instrukcje
-
Buraka obieramy i kroimy, banana odzieramy ze skóry, gruszkę (obraną lub nie) pozbawiamy gniazda nasiennego.
-
Wszystkie składniki razem z wodą umieszczamy w naczyniu do blendowania i blendujemy do gładkości.
Dzieci pokochały ten koktajl. A myślałam, ze będzie porażka bo za burakami nie przepadają. Dzięki za przepis 🙂
Ależ przyjemnie to słyszeć! Na zdrowie dzieciaczkom! 🙂