Wiśnie zapiekane pod kruszonką

Kategorie specjalne

Zapiekanie owoców pod zdrową wersją kruszonki to znakomity sposób, by podkreślić ich słodycz, kwaskowatość i soczystość. Zamiast zatapiać owoce w mącznym cieście – posypujemy je chrupiącymi składnikami błyskawicznej kruszonki.

Proponuję użyć wiśni (albo wiśni z dodatkiem porzeczek), ale możesz użyć też innych owoców – moreli czy śliwek. Owoce pod kruszonką według mnie najlepiej smakują po ostygnięciu. Możesz je podać z gałką lodów waniliowych (polecam wegańskie, np. marki Grycan). Smacznego!

Jeśli szukasz innych przepisów na słodkości… I nie masz czasu ani ochoty na pieczenie? Zrób czekoladowy mus z malinami albo czekoladki z płatkami owsianymi. Jesteś początkujący, jeśli chodzi o wegańskie wypieki? Zrób brownie z fasoli albo chlebek bananowy. Jesteś już na wyższym poziomie pieczenia? Zrób tofurnik z karmelową polewą.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 500-550g wiśni (możesz do nich dodać garść czerwonych porzeczek)
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki płatków migdałów
  • 2-3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy albo muscovado, ewentualnie kokosowy)
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek oleju kokosowego

Instrukcje

  • Wiśnie myjemy i usuwamy pestki. Naczynie do zapiekania smarujemy 1 łyżeczką oleju kokosowego i na wierzch wsypujemy wiśnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane, płatki migdałów, cukier i opcjonalnie wiórki kokosowe mieszamy w miseczce z roztopionym olejem kokosowym (w lecie naturalnie ma konsystencję płynną, w zimie będziesz potrzebować go ogrzać w garnuszku na najniższym gazie przez 2 minuty). Podpieczone wiśnie posypujemy kruszonką i ponownie wsuwamy do piekarnika na 25 minut.
  • Wiśnie zapiekane pod kruszonką mi najbardziej smakują lekko wystudzone. Można je podać z gałką wegańskich lodów, najlepiej waniliowych. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close