Dżem malinowy z chia
Ze wszystkich letnich owoców to maliny chcę zatrzymać jak najdłużej. Żeby mieć w zimie namiastkę lata w postaci słodko-kwaśnych malin, mrożę je i dodaję do owsianek albo zamykam je w słoiku w postaci dżemu.
Ten przepis na dżem to nie tylko owoce (i nieco cukru), ale i ekstra składniki odżywcze w postaci nasion chia.
Składniki
- na 2 małe słoiczki po 150-200ml:
- 500g malin (jedno standardowe tekturowe opakowanie)
- 4 łyżki cukru białego lub trzcinowego (można zastąpić ksylitolem, erytrolem itp.)
- 4 łyżki nasion chia
Instrukcje
-
Przebrane i umyte owoce umieszczamy w garnuszku. Zagotowujemy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
-
Dodajemy cukier i zmniejszamy ogień do minimalnego (dwójka-trójka, mają tylko lekko się gotować, a w zasadzie odparowywać). Gotujemy 20-25 minut.
-
W międzyczasie umyte małe słoiczki i pasujące zakrętki wyparzamy - do środka wlewamy zagotowaną do 100 stopni wodę, wodę rozprowadzamy po całym słoiczku, wylewamy wodę ze słoiczków i zakrętki. Wycieramy do sucha.
-
Pod koniec gotowania dżemu dodajemy nasiona chia, mieszamy.
-
Dżem wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy mocno, po czym słoiczki wkładamy do większego garnka do góry dnem - ten krok umożliwi samoistne zawekowanie się słoików. Słoiki w odwróconej pozycji zostawiamy do ostygnięcia. Podpisujemy słoiki i odstawiamy na jesienno-zimowe czasy :).