Likier kawowy

Danie

Kategorie specjalne

Słodki, ale nie mdły. Wegański likier kawowy na bazie mleczka kokosowego, kawy i whisky. Pomysł na prezent DIY dla wegan i nie-wegan.

Wśród tych, którym nim obdarowuję uwielbiany za smak. Przeze mnie wielbiony za szybki czas przygotowania :).

Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) - polecam z Lidla lub inne mleczka, które nie rozwarstwiają się na wodę i śmietankę
  • 200 ml (⅘ szklanki) mocnej kawy
  • 200 ml (⅘ szklanki) whisky
  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (koniecznie ekstrakt, nie tani aromat! można go w ogóle pominąć)

Instrukcje

  • Zaparzamy mocną kawę - ja zaparzyłam ⅘ szklanki z 2 łyżek kawy.

    Likier kawowy

  • Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i zagotowujemy lekko. Wsypujemy cukier trzcinowy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru.

    Likier kawowy

  • Do mleczka dolewamy zaparzoną kawę i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Dolewamy whiskey i mieszamy całość. Można użyć trzepaczki dla dokładnego wymieszania składników.

    Likier kawowy

  • Likier przelewamy do czystych, wyparzonych szklanych butelek. Przechowujemy do kilku miesięcy, ale raczej tyle nie poleży i zostanie skonsumowany wcześniej. Jest świetnym prezentem dla wielbicieli słodkich alkoholi!

    Likier kawowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close