Likier kawowy
Słodki, ale nie mdły. Wegański likier kawowy na bazie mleczka kokosowego, kawy i whisky. Pomysł na prezent DIY dla wegan i nie-wegan.
Wśród tych, którym nim obdarowuję uwielbiany za smak. Przeze mnie wielbiony za szybki czas przygotowania :).
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) - polecam z Lidla lub inne mleczka, które nie rozwarstwiają się na wodę i śmietankę
- 200 ml (⅘ szklanki) mocnej kawy
- 200 ml (⅘ szklanki) whisky
- ⅓ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (koniecznie ekstrakt, nie tani aromat! można go w ogóle pominąć)
Instrukcje
-
Zaparzamy mocną kawę - ja zaparzyłam ⅘ szklanki z 2 łyżek kawy.
-
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i zagotowujemy lekko. Wsypujemy cukier trzcinowy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
-
Do mleczka dolewamy zaparzoną kawę i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Dolewamy whiskey i mieszamy całość. Można użyć trzepaczki dla dokładnego wymieszania składników.
-
Likier przelewamy do czystych, wyparzonych szklanych butelek. Przechowujemy do kilku miesięcy, ale raczej tyle nie poleży i zostanie skonsumowany wcześniej. Jest świetnym prezentem dla wielbicieli słodkich alkoholi!