Szarlotkowa kasza jaglana

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami z odżywczymi dodatkami. Idealne danie na jesień i zimę, pod kocyk, na śniadanie czy kolację.
Składniki
- 100g kaszy jaglanej (1 woreczek)
- 2 jabłka (ok. 500-600g, polecam szarą renetę, ale nadadzą się też inne odmiany)
- ⅓ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie po ⅓ łyżeczki: mielonego imbiru, kardamonu, wanilii
- 1 garść orzechów laskowych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki wegańskiego jogurtu waniliowego (np. skyr Alpro)
- opcjonalnie: 2 świeże figi lub śliwki, cynamon do posypania
Instrukcje
-
W małym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy ok. 15 minut na niewielkiej mocy palnika.
-
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka wrzucamy do garnka, wstawiamy na średnią moc palnika. Do jabłek dolewamy ⅓ szklanki wody, mieszamy. Wsypujemy cukier i przyprawy.
-
Jabłka prażymy 10-12 minut.
-
W międzyczasie orzechy laskowe kroimy na połówki. Figi kroimy w ćwiartki.
-
Ugotowaną kaszę jaglaną nakładamy do misek. Nakładamy po 1 łyżce jogurtu i po 1 łyżce masła orzechowego. Wykładamy prażone jabłka. Posypujemy orzechami laskowymi i cynamonem. Dekorujemy świeżymi figami. Smacznego!