Szarlotkowa kasza jaglana

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami z odżywczymi dodatkami. Idealne danie na jesień i zimę, pod kocyk, na śniadanie czy kolację.

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej (1 woreczek)
  • 2 jabłka (ok. 500-600g, polecam szarą renetę, ale nadadzą się też inne odmiany)
  • ⅓ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie po ⅓ łyżeczki: mielonego imbiru, kardamonu, wanilii
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki wegańskiego jogurtu waniliowego (np. skyr Alpro)
  • opcjonalnie: 2 świeże figi lub śliwki, cynamon do posypania

Instrukcje

  • W małym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy ok. 15 minut na niewielkiej mocy palnika.

    Szarlotkowa kasza jaglana

  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka wrzucamy do garnka, wstawiamy na średnią moc palnika. Do jabłek dolewamy ⅓ szklanki wody, mieszamy. Wsypujemy cukier i przyprawy.

    Szarlotkowa kasza jaglana

  • Jabłka prażymy 10-12 minut.

    Szarlotkowa kasza jaglana

  • W międzyczasie orzechy laskowe kroimy na połówki. Figi kroimy w ćwiartki.

    Szarlotkowa kasza jaglana

  • Ugotowaną kaszę jaglaną nakładamy do misek. Nakładamy po 1 łyżce jogurtu i po 1 łyżce masła orzechowego. Wykładamy prażone jabłka. Posypujemy orzechami laskowymi i cynamonem. Dekorujemy świeżymi figami. Smacznego!

    Szarlotkowa kasza jaglana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close