Wegański likier czekoladowo-kawowy

Danie

Kategorie specjalne

Święta za pasem. Mi od kilku lat największą frajdę w grudniu sprawia przygotowywanie ręcznie robionych prezentów. Zainspirowała mnie moja uzdolniona siostra, która znając ograniczenia studenckiego budżetu prezenty zamiast kupować, robiła sama – czekolady z bakaliami, poszewki na poduszki ze swetra z lumpeksu, kubki dekorowane odręcznymi rysunkami i wypalane w piekarniku, wszystko to bez wyjątku robiło furorę w rodzinie!

Do zrobienia wegańskiego likieru z dzisiejszego przepisu potrzeba zaledwie pięciu składników + karafki lub butelki. Ja w karafki zaopatrzyłam się w sklepie online, ale szklane butelki można też kupić stacjonarnie w sklepach z wyposażeniem kuchni, w Ikei, Tigerze, w niektórych hipermarketach. Albo wykorzystać co ładniejsze butelki po kupnych alkoholach.

Jeśli z jakiś przyczyn alkohol nie jest dobrym podarkiem dla bliskiej Ci osoby, może zechcesz własnoręcznie przygotować np. owoce w czekoladzie, mieszankę orzechów, zrobić domową granolę czy oliwę smakową (ze świeżymi ziołami, papryczką chilli, pieprzem, skórką cytrusów)? Powodzenia w szukaniu inspiracji kochani!

Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 500ml wódki (u mnie Finlandia)
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 2 czekolady gorzkie (polecam 70-85%, u mnie 74%)
  • 4 czubate łyżki cukru (najlepiej trzcinowy, jeśli posiadasz muscovado - koniecznie go użyj!)
  • 3/4-1 szklanka mocnej kawy bez mleka (espresso z ekspresu albo sypana - zrób dwa razy mocniejszą niż zazwyczaj)

Instrukcje

  • Mleczko kokosowe przelewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować, zdejmujemy z gazu.
  • Do garnka z mleczkiem kokosowym dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz cukier i mieszamy 2-3 minuty do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Upewnij się, że cała czekolada się rozpuściła przelewając powstały płyn do innego garnka lub zgarniając płyn z dna łyżką lub silikonową szpatułką - czekolada lubi przykleić się do dna.
  • Do garnka wklej kawę (może być jeszcze ciepła po zaparzeniu albo zupełnie wystudzona po zaparzeniu) i opcjonalnie ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
  • Wystudź rozpuszczone mleczko kokosowe z czekoladą i kawą przez około 10 minut. Następnie wlewaj powoli wódkę i jednocześnie mieszaj płyn ubijaczką, widelcem albo zblenduj. Po wlaniu całości wódki mieszaj likier jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Jeśli zależy Ci na czasie, likier możesz od razu przelać do butelek. Jeśli jednak się nie spieszysz, polecam zostawić go w garnku przykrytym pokrywką na 1-2 godziny do ostudzenia i stężenia, ponownie wymieszać i dopiero wówczas, najlepiej z pomocą lejka, przelać do butelek. Jeśli przelałeś likier od razu do butelek, sprawdź po kilku godzinach, czy płyn nie stężał przy szyjce butelki. Jeśli tak się stało - wsadź do butelki pałeczkę (do ryżu) lub patyczek (do szaszłyków) i rozmieszaj stężałą warstwę z resztą likieru. Likier najlepszy będzie po kilku dniach, kiedy się “przegryzie”. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close