Mrożone tabliczki jogurtowe z owocami
Prawie jak biała czekolada. Tyle że wegańska, mrożona (idealna na upały!), o fajnych wartościach odżywczych, oraz z owocami i innymi dodatkami!
Składniki
- 400ml wegańskiego jogurtu sojowego waniliowego (świetnie sprawdzi się Skyr marki Alpro)
- 2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
- 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- 150g drobnych owoców np. porzeczek, borówek, jagód, malin
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ekspandowanego amarantusa (może być też ryż preparowany albo płatki kukurydziane, albo można pominąć ten składnik)
- 2-3 łyżki posiekanych pistacji (albo innych orzeszków)
Instrukcje
-
Jogurt mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny, po zmieszaniu jogurt ma być jednorodny, gładki.
-
Owoce przebieramy i myjemy. Pistacje siekamy.
-
Średniej wielkości foremkę do pieczenia ciasta wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Na papier wykłądamy jogurt i rozprowadzamy go łyżką, tworząc ok. 0,5-1 cm warstwę. Z wierzchu posypujemy: wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami, amarantusem, pistacjami (lub innymi wybranymi dodatkami). Czystymi suchymi dłońmi lekko przyklepujemy z wierzchu, wciskając delikatnie dodatki do jogurtu. Masę odstawiamy do zamrożenia na około 4 godziny.
-
Mrożone tabliczki jogurtowe po wyciągnięciu kroimy na kawałki ostrym nożem i zajadamy gryząc je lub za pomocą widelca. Można je trzymać w zamrażarce dłużej, ale wówczas wyciągnij je na 5-10 minut przed jedzeniem, żeby lekko odtajały. Smacznego!
Bardzo fajny i zdrowy przepis. Dziękuję. 💝
A ja bardzo dziękuję za miłą wiadomość! 🙂 Pozdrawiam!