Racuchy bananowe 4-składnikowe
Moje wegańskie odkrycie ostatnich czasów. Genialne w swojej prostocie, puszyste, rozpływające się w ustach.
Racuchy z 4 łatwo dostępnych składników, bez jajek, bez mleka (ani jego roślinnych zamienników), bez glutenu.
Składniki
- 3 banany (najlepsze będą dojrzałe, z ciemną skórką)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej, jaglanej, ryżowej, gryczanej lub innej
- do podania: syrop klonowy, świeże owoce (u mnie winogrona, jabłko, mandarynka, świetnie będą wyglądały z kiwi, truskawkami), masło orzechowe (u mnie trzy rodzaje - z fistaszków, z nerkowców i z migdałów), wiórki kokosowe lub płatki kokosowe, dżem lub konfitura i inne według własnego pomysłu
Instrukcje
-
Banany blendujemy w misce razem z masłem orzechowym.
-
Dodajemy oba rodzaje mąki i porządnie mieszamy łyżką.
-
Rozgrzewamy dobrą patelnię na średnim ogniu bez oleju i nakładamy po 1 łyżce masy.
-
Zmniejszamy nieco ogień (u mnie 6 w 9-stopniowej skali) i smażymy racuchy 1,5-2 minuty. Delikatnie, najlepiej za pomocą 2 łopatek kuchennych, obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 1,5-2 minuty. Starszą, zmachaną patelnię warto lekko natłuścić przed smażeniem.
-
Racuchy podajemy ze świeżymi owocami, dżemem, masłem orzechowym, syropem klonowym.
ojaa, jutro robię!