Racuchy bananowe 4-składnikowe

Składniki

,

Kategorie specjalne

Moje wegańskie odkrycie ostatnich czasów. Genialne w swojej prostocie, puszyste, rozpływające się w ustach.

Racuchy z 4 łatwo dostępnych składników, bez jajek, bez mleka (ani jego roślinnych zamienników), bez glutenu.

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 3 banany (najlepsze będą dojrzałe, z ciemną skórką)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej, jaglanej, ryżowej, gryczanej lub innej
  • do podania: syrop klonowy, świeże owoce (u mnie winogrona, jabłko, mandarynka, świetnie będą wyglądały z kiwi, truskawkami), masło orzechowe (u mnie trzy rodzaje - z fistaszków, z nerkowców i z migdałów), wiórki kokosowe lub płatki kokosowe, dżem lub konfitura i inne według własnego pomysłu

Instrukcje

  • Banany blendujemy w misce razem z masłem orzechowym.
  • Dodajemy oba rodzaje mąki i porządnie mieszamy łyżką.
  • Rozgrzewamy dobrą patelnię na średnim ogniu bez oleju i nakładamy po 1 łyżce masy.
  • Zmniejszamy nieco ogień (u mnie 6 w 9-stopniowej skali) i smażymy racuchy 1,5-2 minuty. Delikatnie, najlepiej za pomocą 2 łopatek kuchennych, obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 1,5-2 minuty. Starszą, zmachaną patelnię warto lekko natłuścić przed smażeniem.
  • Racuchy podajemy ze świeżymi owocami, dżemem, masłem orzechowym, syropem klonowym.

Komentarze:

  1. ojaa, jutro robię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close