Wegańskie brownie z 3 składników
Ultrakrótka lista (wegańskich) składników, błyskawiczny sposób przygotowania, niezwykle satysfakcjonująca konsystencja i smak. Ten przepis stał się jednym z moich ulubionych przepisów na słodkości.
Składniki
- 2 dojrzałe banany (ok. 200-240g po obraniu ze skórki)
- ½ szklanki masła orzechowego (ok. 125g)
- ½ szklanki kakao (ok. 40g)
- Polewa (opcjonalna, ale polecana):
- 50-60g czekolady gorzkiej 60-75%
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
Instrukcje
-
Banany blendujemy blenderem ręcznym (alternatywnie można je rozgnieść porządnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wówczas postaraj się zrobić to dokładnie).
-
Do zblendowanych bananów dodajemy masło orzechowe i kakao (warto je przesiać przez sito, żeby pozbyć się grudek, ale bez przesiewania też będzie ok.). Mieszamy 2-3 minuty do połączenia składników, po tym czasie masa będzie bardzo gęsta i jednocześnie powinna lepić sama do siebie zamiast do naczynia.
-
Masę na brownie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie niewielka blaszka o wymiarach 9x27cm). Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki.
-
Brownie pieczemy w 190 st. C (góra-dół) przez 20 minut.
-
Upieczone brownie bardzo polecam polać polewą z gorzkiej czekolady. Czekoladę pokruszoną na malutkie kawałeczki roztapiamy w tzw. kąpieli wodnej (ja zagotowuję niewielką ilość wody w małym garnuszku, na wierzch stawiam metalową miseczkę, tak by nie dotykała tafli wody, tylko była powyżej; do miseczki wsypuję pokruszoną czekoladę, po zagotowaniu się wody wyłączam palnik i czekam, aż czekolada się stopi, mieszam ją łyżką lub silikonową łopatką). Do roztopionej czekolady dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego i mieszamy. Polewamy brownie i odstawiamy je do ostygnięcia, następnie kroimy na kawałki.
-
Brownie można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni lub w lodówce do tygodnia w czystym, zamykanym pojemniczku. Smacznego!
Tak się zastanawiam, czy zamiast bananów można by było użyć batata? 🙂
Cześć Angelika! Według mnie spokojnie można użyć puree z ugotowanego batata, totalnie bym w to szła! Mam też przepis na brownie dyniowe, gdzie dynię można podmienić na batata, choć tu jest więcej składników i konsystencja bardziej „ciastowata”. Jeśli zdecydujesz się zmodyfikować przepis – daj znać jak wyszło proszę. Pozdrawiam!
Tak
Mam pytanko czy jak powieksze proporcje o 2 razy i upiekę w dwadzieścia minut to też wyjdzie😊🤔
Cześć, przepraszam za długą zwłokę w odpowiedzi, Twoje pytanie mi umknęło. Nie próbowałam piec z podwójnej ilości, ale jeśli bym próbowała, to założyłabym czas pieczenia 30 minut (1,5x podany w przepisie). Pozdrawiam!