Tofurnik z polewą karmelową
Dla odmiany od przepisów pełnych warzyw, dziś przepis na tofurnik. Prosty do zrobienia, bez magicznych, trudno dostępnych składników ani akcesoriów – wystarczą blender ręczny i piekarnik z opcją pieczenia góra-dół. Zarówno spód i polewa zawierają daktyle i masło orzechowe, dzięki czemu głowa nie boli od liczby składników.
Jest przyjemnie aksamitny, a jednocześnie odpowiednio zbity. Kwaskowaty i lekko słodki. Koniecznie zróbcie tofurnik na specjalną okazję, dla gości, na święta. Albo dla siebie samych!
Polecam też inne przepisy na zdrowsze wegańskie wypieki: moje ulubione brownie z fasoli (bogate w białko!) i czekoladowy chlebek bananowy.
Składniki
- 3 kostki tofu naturalnego po 180g
- 1 puszka mleczka kokosowego 400ml (3 łyżki gęstej części odłóż do polewy)
- 1 cytryna (otarta skórka + sok)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (albo część cukru pudru zastąp cukrem z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Spód:
- ¾ szklanki płatków owsianych (ok. 90g)
- ½ szklanki daktyli (ok. 70g)
- 2 łyżki masła orzechowego
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- Polewa (alternatywnie możesz przygotować polewę z 75g czekolady gorzkiej i 3 łyżek mleczka kokosowego):
- 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego odłożonego z puszki
- 3 łyżki masła orzechowego
- ¼ szklanki daktyli (ok. 35g)
- ew. 2 łyżki cukru (pudru, trzcinowego albo kokosowego)
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, pestki granatu albo płatki bławatka (ja mam suszone z DaryNatury) do posypania po polewie
Instrukcje
-
Daktyle (te na spód i na polewę) zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-10 minut. Następnie odcedzamy je z wody i blendujemy na w miarę gładką masę. Płatki owsiane mielimy na grubą “mąkę” - ja zrobiłam to w wysokim pojemniku blendera ręcznego. Do zmielonych płatków owsianych dodajemy masło orzechowe i ⅔ namoczonych daktyli (bez wody), mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe i ugniatamy w dłoniach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę na spód. Zwilżonymi dłońmi rozprowadzamy spód po blaszce. Blaszkę odstawiamy do lodówki.
-
Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół).
-
Tofu odsączone z zalewy, ¾ mleczka z puszki (resztę, 3 lekko czubate łyżki gęstej części mleczka odkładamy na polewę), skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i esencję waniliową umieszczamy w garnku/dużej misce i blendujemy blenderem ręcznym przez kilka minut. Masa powinna mieć konsystencję kremu, ma być aksamitna, zupełnie gładka, warto poświęcić kilka minut na uzyskanie takiego efektu.
-
Masę tofurnikową wylewamy na wyciągnięty z lodówki spód. Wygładzamy z wierzchu. Masę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
-
Blendujemy polewę: 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego, pozostałe namoczone daktyle. Blednujemy i jeśli masa jest bardzo gęsta, dodajemy stopniowo po łyżce wodę z namaczania daktyli. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem i ponownie blendujemy.
-
Tofurnik po upieczeniu studzimy przez 2h przed pokrojeniem. Po pół godziny studzenia (albo później) tofurnik pokrywamy przygotowaną polewą. Najlepiej smakuje po odstaniu kilku godzin w lodówce, albo na następny dzień.
Daktyli na spód nie blendujemy?
Wszystkie daktyle (3/4 szklanki) namaczamy, odlewamy wodę i daktyle blendujemy. Następnie 2/3 daktyli dodajemy do spodu (z płatkami owsianymi, masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi), a 1/3 daktyli dodajemy do polewy (z masłem orzechowym i mleczkiem kokosowym). Powodzenia i smacznego!