Tofurnik z polewą karmelową

Składniki

,

Kategorie specjalne

,

Dla odmiany od przepisów pełnych warzyw, dziś przepis na tofurnik. Prosty do zrobienia, bez magicznych, trudno dostępnych składników ani akcesoriów – wystarczą blender ręczny i piekarnik z opcją pieczenia góra-dół. Zarówno spód i polewa zawierają daktyle i masło orzechowe, dzięki czemu głowa nie boli od liczby składników.

Jest przyjemnie aksamitny, a jednocześnie odpowiednio zbity. Kwaskowaty i lekko słodki. Koniecznie zróbcie tofurnik na specjalną okazję, dla gości, na święta. Albo dla siebie samych!

Polecam też inne przepisy na zdrowsze wegańskie wypieki: moje ulubione brownie z fasoli (bogate w białko!) i czekoladowy chlebek bananowy.

Czas przygotowania 120 min

Składniki

  • 3 kostki tofu naturalnego po 180g
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400ml (3 łyżki gęstej części odłóż do polewy)
  • 1 cytryna (otarta skórka + sok)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (albo część cukru pudru zastąp cukrem z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Spód:
  • ¾ szklanki płatków owsianych (ok. 90g)
  • ½ szklanki daktyli (ok. 70g)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • Polewa (alternatywnie możesz przygotować polewę z 75g czekolady gorzkiej i 3 łyżek mleczka kokosowego):
  • 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego odłożonego z puszki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • ¼ szklanki daktyli (ok. 35g)
  • ew. 2 łyżki cukru (pudru, trzcinowego albo kokosowego)
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, pestki granatu albo płatki bławatka (ja mam suszone z DaryNatury) do posypania po polewie

Instrukcje

  • Daktyle (te na spód i na polewę) zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-10 minut. Następnie odcedzamy je z wody i blendujemy na w miarę gładką masę. Płatki owsiane mielimy na grubą “mąkę” - ja zrobiłam to w wysokim pojemniku blendera ręcznego. Do zmielonych płatków owsianych dodajemy masło orzechowe i ⅔ namoczonych daktyli (bez wody), mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe i ugniatamy w dłoniach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę na spód. Zwilżonymi dłońmi rozprowadzamy spód po blaszce. Blaszkę odstawiamy do lodówki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół).
  • Tofu odsączone z zalewy, ¾ mleczka z puszki (resztę, 3 lekko czubate łyżki gęstej części mleczka odkładamy na polewę), skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i esencję waniliową umieszczamy w garnku/dużej misce i blendujemy blenderem ręcznym przez kilka minut. Masa powinna mieć konsystencję kremu, ma być aksamitna, zupełnie gładka, warto poświęcić kilka minut na uzyskanie takiego efektu.
  • Masę tofurnikową wylewamy na wyciągnięty z lodówki spód. Wygładzamy z wierzchu. Masę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
  • Blendujemy polewę: 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego, pozostałe namoczone daktyle. Blednujemy i jeśli masa jest bardzo gęsta, dodajemy stopniowo po łyżce wodę z namaczania daktyli. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem i ponownie blendujemy.
  • Tofurnik po upieczeniu studzimy przez 2h przed pokrojeniem. Po pół godziny studzenia (albo później) tofurnik pokrywamy przygotowaną polewą. Najlepiej smakuje po odstaniu kilku godzin w lodówce, albo na następny dzień.

Komentarze:

  1. Daktyli na spód nie blendujemy?

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Wszystkie daktyle (3/4 szklanki) namaczamy, odlewamy wodę i daktyle blendujemy. Następnie 2/3 daktyli dodajemy do spodu (z płatkami owsianymi, masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi), a 1/3 daktyli dodajemy do polewy (z masłem orzechowym i mleczkiem kokosowym). Powodzenia i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close